Završena rasprava, sutra glasanje o godišnjem izveštaju Poverenika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2019, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava, sutra glasanje o godišnjem izveštaju Poverenika

Poslanici Skupštine Srbije glasaće sutra o godišnjem izveštaju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2018. godinu, pošto su večeras završili raspravu o toj tački dnevnog reda.

Pored toga, izjašnjavaće se i o predlogu da poslanica SNS-a Milena Turk bude članica Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine. Glasanje je zakazano za 9.45.

Skupština Srbije će nakon glasanja početi novu sednicu na čijem su dnevnom redu rebalans budžeta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2019. godinu i set zakona iz oblasti finansija.

SPS predlaže izmene Poslovnika Zakona o Narodnoj skupštini

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević podneo je parlamentu predlog izmena i dopuna Zakona o narodnoj skupštini sa ciljem da se, kako je rekao, spreči politička trgovina mandatima.

Milićević je novinarima rekao da SPS ne spori odluku Ustavnog suda, iako se sa njom ne slažu, da mandate pripadaju poslaniku, ali smatraju da oni ne mogu biti predmet političke trgovine.

Milićević je objasnio da oni u predlogu izmena i dopuna zakona u članu 30. preciziraju da narodni poslanik ne može biti predstavnik političkih stranaka, koalicija ili grupa građana koje nisu osvojile poslaničke mandate u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

U Narodnoj skupštini se, kaže, po ovom predlogu ne mogu formirati poslaničke grupe stranaka, koalicija ili grupa građana koje nisu osvojile poslaničke mandate.

Sadašnji saziv parlament, rekao je on, ima veoma velik broj poslaničkih grupa među kojima i predstavnike političkih opcija koji nisu učestvovali na izborima i koji nisu dobili poverenje građana na izborima.

Milićević je predložio i izmene i dopune Poslovnika Narodne skupštine kojima je predviđeno materijalno sankcionisanje onih koji neopravdano odusustvuju sa sednica.

"Nas poslanike su izabrali građani, a ukoliko neko od građana ne dođe na posao to se odražava na njegovu platu. Mi moramo deliti sudbinu građana kao predstavnici naroda i zato smo predložili izmene i dopune Poslovnika koje predviđaju da svako neopravdano odsustvo sa sednice mora biti materijalno sankcionisano, a sva sredstva tako prikupljena kroz Administrativni odbor da budu usmeravana u dobrotvorne svrhe", rekao je Milićević.

Šef poslanika socijalista ocenio je da bi predlozi SPS trebalo da unaprede red i poštovanje dostojanstva Narodne skupštine.

Poslanici pitali o rektorki Univerziteta u Beogradu

Poslanici SNS i SPS pitali su danas nadležne organe o blokadi rektorata od strane udruženja "1 od 5 miliona", kao i da li je na rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović izvršen politički pritisak da, kako kažu, primeti posle 10 dana da su u tu zgradu ulazili članovi vladajuće koalicije, ali ne i opozicioni politički lideri.

Poslanik SNS Aleksandar Marković pitao je kojom metodologijom je Popović prepoznala članove vladajućih stranaka tokom blokade rektorata.

“Da li joj je neko rekao da to mora da kaže? Možda je neko doveo u zabludu ili izvršio pritisak na nju? Ona je 10 dana nakon što joj studenti 1 od 5 miliona nisu dozvoljavali da uđe u kancelariju rekla da su iz vladajuće stranke upali u rektorat, a navodno nije videla Boška Obradovića, Mariniku Tepić i Zorana Lutovca koji nisu ni krili (da su bili tamo)”, rekao je Marković.

On smatra da je svima jasno da je to bio politički protest i “tužna predstava” Saveza za Srbiju i Dragana Đilasa.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević upitao je da li je logično da “15 nazovi studenata” ne dozvoli rektorki da obavlja svoj posao, kao i da li je to akademsko ili političko pitanje.

Milićević je istovremeno insistirao na državnoj reakciji, zbog protesta dela opozicije ispred kuće zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Navodeći da deo opozicije stalno ukazuje na slobodu medija, Milićević je upitao da li je normalno da njihovi lideri prete glavnom i odgovornom uredniku jednih novina jer im se ne sviđa način na koji izveštava.

Mediji, kako kaže, imaju pravo da se bave uređivačkom politikom i moraju biti oslobođeni svakog pritiska.

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević zatražio je odgovor od Ministarstva prosvete šta će preduzeti da se, kako kaže, vrati autonomija Univerzitetu u Beogradu, ukazujući nedavno na blokadu rektoraka od strane, kako kaže, “vremešnih studenata”.

“Mislim da ni rektorka nije sveta krava. Ne znam da li je starija rektorka ili studenti koji su zauzeli rektorat. Dakle, šta ćete preduzeti da se povrati autonomija i da rektorat ne bude politički brlog organizacije 1 od 5 miliona”, upitao je Rističević i naveo da je autonomija narušena jer su u zgradu dolazili politički lideri.

Pred poslanicima će se danas, pored ostalog, naći predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kao i izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2018. godinu.

Na dnevnom redu je i izmena Odluke o izboru članova Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom, koju je podneo poslanik SNS i predsednik te Komisije, Darko Laketić.

Prvog dana jesenjeg zasedanja članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava razmatraće na sednici tog tela izmene Zakona o budžetu za 2019. godinu, odnosno rebalans budžeta kojim se, između ostalog, omogućava povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru od osam do 15 odsto.

Rebalansom budžeta je predviđeno da se do kraja godine potroši višak sredstava koji je tokom 2019. godine ostvaren u budžetu.

Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu naći će se pred poslanicima već u sredu, 2. oktobra.

Narodna skupština sastaje se u dva redovna zasedanja godišnje. Prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u oktobru. Redovno zasedanje ne može trajati duže od 90 dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje redovno jesenje zasedanje Skupštine Srbije

Izvor: Blic, 01.Okt.2019

Skupština Srbije počeće danas redovno jesenje zasedanje, a pred poslanicima će se, pored ostalog, naći predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kao i izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2018. godinu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.