Izvor: B92, 17.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen samit Saveta Evrope

Varšava -- Na samitu su se okupili državnici najvećeg broja zemalja koje čine ovu najstariju sveevropsku organizaciju.

U završnoj deklaraciji i akcionom planu okupljeni državnici su naglasili orijentaciju te organizacije na dešavanja unutar zemalja članica i poštovanje ljudskih prava, gde se u modernom svetu stvaraju najveće pretnje, kao što su terorizam ili etnički sukobi.

Kritike koje povremeno prate rad SE a koje su se čule i na završnoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za novinare, da je reč o bezuboj organizaciji koja raspravlja o ljudskim pravima a čeka SAD da probleme reši, odbila je i Poljska kao domaćin i generalni ekretar SE Teri Dejvis.

Poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski ocenio je da ovakvi susreti kao varšavski predstavljaju određivanja pravaca delatnosti za budućnost.

"Ne menjaju kao čarobnim štapićem sadašnjost već određuju pravce u budućnosti"kazao je Kvašnjevski i ocenio varšavski susret kao uspešan, jer je pokazao da gotovo cela Evropa deli iste vrednosti a samit se uspešno okrenuo i novim izazovima, kao što su terorizam ili organizovani kriminal.

Povremene ideje da bi SE i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju mogle da se spoje, pošto se njihove delatnosti prekrivaju, zvaničnici iz 46 zemalja članica SE su odbili.

Samit SE u Varšavi nazvan je samitom jedinstva, jer su se na njemu okupile i stare članice i zemlje poput balkanskih koje su u njemu tek kratko vreme ili samitom mnogih organizacija, zbog rasprave o saradnji sa EU i OEBS-om.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.