Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen 14. samit nesvrstanih

Havana -- V.D. predsednika Kube Raul Kastro izjavio da trenutna međunarodna situacija predstavlja veliki izazov za Pokret nesvrstanih.

"Trenutna međunarodna situacija predstavlja najozbiljniji izazov za budućnost Pokreta nesvrstanih - upotreba sile, pretnja, izazivanje, kao i stalno kršenje principa međunarodnog prava", rekao je Kastro zvanično zatvarajaći 14. samit Pokreta nesvrstanih u Havani.

Ukupno 56 šefova država ili vlada usvojilo je tokom samita pet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumenata, među kojima i završnu deklaraciju, u kojoj se izražava rešenost da se ponovo oživi pokret osnovan 1961. godine, za vreme Hladnog rata.

Na samitu se raspravljalo o situaciji u Libanu, palestinskom pitanju i napetostima zbog iranskog nuklearnog programa. Pokret nesvrstanih je podržao vlasti u Teheranu u ime "prava država da razvijaju svoj nuklearni program u mirnodopske svrhe".

Srbiju je na samitu predstavljao pomoćnik ministra spoljnih poslova Dejan Šahović. Kuba je na samitu izabrana za predsedavajućeg pokreta u naredne tri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.