Izvor: Glas javnosti, 16.Dec.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavejani poljski vozači prenoćili na putu

VARŠAVA/PRAG - Poljska i Češka probudile su se zavejane novim, i do 40 centimetara visokim nanosima snega, a u severozapadnoj Poljskoj vozači su proveli noć na drumu zarobljeni u koloni dugoj 40 kilometara.

Ta rekordno dugačka kolona zavejanih automobila na putu između Košalina i Kolobžega stvorila se kada su u nanose snega prvo upali teški kamioni i tako zaustavili i automobile.

Autoputevi i glavne saobraćajnice su uglavnom prohodni, na nekim mestima kao i na autoputu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kod Katovica na jugozapadu zemlje samo jednom trakom, a lokalne saobraćajnice su uglavnom zavejane i zatvorene za saobraćaj. Otežano se odvija i gradski saobraćaj širom zemlje i Poljaci čekaju desetinama minuta na autobuse ili tramvaje koji se s mukom probijaju kroz loše očišćene ulice.

Varšava je odlučila da pomogne građanima da se ne smrzavaju dok čekaju gradski prevoz i pribegla osvedočenom starom receptu iz vremena totalitarnog režima, koji se već pokazao kao spas za beskućnike u Krakovu. Gradske vlasti Varšave su nabavile stare dobre ulične peći koksare, jednostavan izum - metalna korpa na ulici u kojoj gori vatra.

Te peći su se pojavile na ulicama poljskih gradova pre skoro tri decenije da se oko njih ogreju policajci i vojnici koje su komunističke vlasti izvele na ulice kada su uvele vanredno stanje 13. decembra 1981. godine. Od početka novembra ledeni udar zime i noćne mrazeve od preko 22 stepena ispod nule nije preživelo 87 ljudi u Poljskoj.

Novi nanosi snega zagorčavaju život i susedima Česima, a u gradovima Češke više ne znaju gde da sklanjaju sneg očišćen sa ulica. Za saobraćaj je zatvoreno devet železničkih pruga, a zbog zavejanih puteva u tim oblastima Češke železnice ne mogu, kao što obično rade, da prevezu svoje putnike ni autobusima.

Glavne češke saobraćajnice, pre svega autoput Prag-Brno i novu obilaznicu oko Praga svaki čas parališu saobraćajni udesi. Putari mole Čehe da ne sedaju za volan, a da na ulice izlaze samo oni koji zaista moraju. Sneg je, međutim, doneo i radosno očekivanje da će prvi put nakon devet godina Česi Bozić moći da proslave na snegu, a ne u blatu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.