Izvor: Blic, 24.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustaviti antisrpsku kampanju

Zaustaviti antisrpsku kampanju

Hrvatski državni vrh osudio je miniranje zgrada opština u Borovu Selu i Trpinji u kojima je i na poslednjim lokalnim izborima pobedila Srpska demokratska samostalna stranka (SDSS), a premijer Ivo Sanader naložio je MUP-u da sprovede brzu i intenzivnu istragu. Eksplozije su se dogodile u razmaku od dva časa, što upućuje na zaključak da ih je izvela ista ekipa. Ali kao ni u slučaju nedavnog okrutnog ubistva 81-godišnjeg Dušana Vidića u Karinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ubacivanja bombe u stambeno-poslovnu zgradu u centru Vukovara (u kojoj se nalazi sedište Partije podunavskih Srba), policija ni u ovom slučaju još ništa nije otkrila.

Poslanik u Saboru i potpredsednik SDSS dr Milorad Pupovac održao je juče u Zagrebu konferenciju za novinare na kojoj je izrazio ogorčenje i zabrinutost SDSS i srpske zajednice zbog poslednjeg talasa nasilja i terorizma u Hrvatskoj. Osudio je neodgovornu i negativnu antisrpsku kampanju od strane nekih političara i medija koja je dovela do poslednjih događaja, za koje smatra da predstavljaju napad i na državu i na Vladu, 'mada ona to možda ne želi da vidi'. Zatražio je od nadležnih institucija hitnu i energičnu akciju i apelovao da se sankcijama zaustave oni koji ugrožavaju mir i ljudske živote. Podsetio je na jedan raniji slučaj kada je - nakon što je bačena bomba na sedište Đapićevog HSP-a - policija odmah uhapsila nekoliko Srba, od kojih je jedan u pritvoru proveo više od mesec dana. Na kraju ništa nije dokazano, a postoje indicije da je bomba bačena iz zgrade HSP.

Dr Pupovac je još jednom (učinio je to nakon ubistva Dušana Vidića u Karinu) optužio HTV 'da se od javne televizije pretvara u privatnu i sredstvo širenja mržnje', posebno apostrofirajući priloge u emisijama Gorana Milića koji 'nalikuju onima Smiljka Šagolja i stanovitog Krsta Bijelića iz Knina 1990. godine'. I još dodao:

'Ako mene neko stavlja u kontekst ravnogorskog pokreta i četništva, onda ja to ne smatram samo uvredom nego i pozivom na linč.' Zamerio je HDZ i SDP kojima ne smeta da sklapaju koalicije sa Đapićevim HSP-om, koji otvoreno govori da hoće sa svima osim sa Srbima, ironično poručivši (HDZ-u) da su izgleda Srbi dobri za Evropu, ali ne i za Hrvatsku.

Saborski zastupnik HDZ iz Vukovara Petar Mlinarić osudio je miniranje opštinskih zgrada u Borovu Selu i Trpinji, ali je upozorio da 'ne treba žuriti s nagađanjima oko počinilaca i motiva'.

Riječki 'Novi list' donosi u jučerašnjem broju dva kritička komentara o poslednjim događajima. U prvom, pod naslovom 'Probuđena mržnja', postavlja pitanje: 'Vraća li se to u Hrvatsku atmosfera devedesetih, uoči rata kojem su prethodile podsticajne međunacionalne provokacije, sukobi i zločini?' Između ostalog, zaključuje 'da će se tri vukovarske eksplozije progresivno množiti ako država hitno ne reaguje i njihovim počiniocima ne upriliči bombaški proces s adekvatnom ‘nagradom’ za teror i štetu koju su počinili', ali i upozorava da nisu samo policija i pravosuđe oni koji treba da se uhvate posla.

U drugom komentaru, pod naslovom 'Atmosfera dopuštenog zla', autor upozorava da već dugo na ulazu u kamp u Karinu Gornjem stoji ustaška poruka: 'Srbima, Židovima i psima zabranjen ulaz', koju niko ne briše. Mira Šuvar

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.