Zatvorenici prebijani do smrti

Izvor: Deutsche Welle, 25.Feb.2020, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorenici prebijani do smrti

Viši sud u Beogradu odbio je jemstvo za puštanje iz pritvora Huseina Mujanovića, optuženog da je kao upravnik vojnog pritvora u Hrasnici 1992. naređivao premlaćivanje 30 srpskih civila od kojih je 6 podleglo povredama.

Husein Mujanović je optužen da je od jula do oktobra 1992. godine, kao upravnik vojnog pritvora u Hrasnici, kod Sarajeva, nezakonito zatvorio oko 30 srpskih civila, koji su bili u prostorijama bez elementarnih uslova za smeštaj, bez vode i toaleta, i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << prema njima nečovečno postupao.

Prema optužnici, Mujanović je naređivao da se premlaćuju zatvorenici, među kojima je šest preminulo od zadobijenih povreda. Tužilac je naveo da je i sam Mujanović učestvovao u telesnom povređivanju zatvorenika, a među njima su bili Mirko Vuković i Savo Pejić, koji su se kasnije pojavili kao svedoci tužbe.

Odbrana: dokumenti protivreče optužnici

Na glavnom pretresu u ponedeljak (24.2.) branilac Dušan Ignjatović naveo je da dokumenti koje je dobio iz BiH protivreče navodima optužnice da je Mujanović odlučivao ko će biti pritvoren, i da je jedina vlast koja je u leto1992. godine u Hrasnici funkcionisala bila „vojna vlast“.

Rekao je da u Hrasnici 1992. nije bilo ni struje, ni vode, ni hrane, tako da je to bilo nemoguće obezbediti u zatvoru, kao i da postoji dokument koji dokazuje da je Mujanović tražio da se za zatvorenike obezbede ćebad i cigarete.

Podsetio je da je svedok tužbe, Mirko Vuković, pre početka postupka rekao da ga je u zatvoru tuklo nekoliko osoba, i da tada nije pominjao Mujanovića, ali da je na suđenju kazao da je optuženi bio među onima koji su mu nanosili telesne povrede.

Zatražio je da se, osim Vukovića, ponovo saslušaju još dva svedoka tužbe, Savo Pejić i Dušan Stanić, jer, kako je naveo, postoje neslaganja u iskazima koje su dali u BiH i u onim koje su dali pred sudom u Beogradu, ali je sudsko veće to odbilo.

Sud je odbio i predlog odbrane da Mujanović, uz jemstvo od 90.000 evra, bude pušten iz pritvora, gde se nalazi od 2018. godine. To je treći put da je sud doneo takvu odluku, a kao razlog je naveo opasnost od bekstva optuženog.

Svedoci tužbe – zatvorenici bili u nehumanim uslovima, prebijani do smrti

Husein Mujanović uhapšen je na granici BiH i Srbije, a suđenje mu je počelo 2019. godine. Prema izveštaju Fonda za humanitarno pravo, svedok tužbe Savo Pejić ispričao je da je u avgustu 1992. godine priveden u policiju, gde ga je Agan Nezirović tukao kablom i tražio da prizna gde mu je oružje.

Posvedočio je da je potom odveden u zatvor u garažama u kojima je bio mrak, da je ležao na betonu, da nije bilo higijenskih uslova i da se, od kada je zatvoren, prvi put okupao u novembru, kada su radili na mostu na reci Železnici, pa mu je stražar dozvolio da se okupa u reci.

Ispričao je da ga je u zatvoru pretukao stražar Senad Gadžo, a da ga je, pošto je pao na zemlju, nogama u bubreg izudarao i stražar Zaim Laučić. Kazao je da je tada bio prisutan i Husein Mujanović, koji je rekao: „Udri četnika, udri, tuci!“

Na suđenju je svedočio i Branislav Nikolić, čiji je otac Dostimir uhapšen u julu 1992. godine. Rekao je da je, pošto su 4. avgusta 1992. godine, u sukobima sa srpskom vojskom, muslimanske jedinice pretrpele velike gubitke, čuo da se u zatvoru u garažama „svašta dešavalo“, i da je posle saznao da mu je otac pretučen i da je u teškom stanju vraćen u ćeliju. Posle toga ga više niko nije video.

Zoran Stjepanović posvedočio je da je početkom rata sa porodicom otišao iz Hrasnice i da je u njihovom stanu ostao samo njegov otac, Gojko, koji je u leto 1992. odveden u zatvor u garažama, i 2. avgusta podlegao povredama od prebijanja.

Stjepanović je rekao da je porodica preuzela očevo telo 1995. godine i sahranila ga u Mladicama u Istočnom Sarajevu, i da su potom otišli u Australiju, gde i danas žive.

Sledeći glavni pretres za suđenje Huseinu Mujanoviću zakazan je za 16. maj, kada odbrana i tužba treba da pripreme završne reči.

U pritvoru jedan optuženi i dva osumnjičena

Branilac Dušan Ignjatović naveo je na pretresu u ponedeljak da je Husein Mujanović jedina osoba u Srbiji kojoj se sudi za ratni zločin, a nalazi se u pritvoru.

U pritvoru u Srbiji nalaze se i dvojica osumnjičenih za ratni zločin – početkom januara na graničnom prelazu Merdare uhapšen je Nezir Mehmetaj, jer se sumnjiči za zločin počinjen 1999. godine u selu Rudice na Kosovu. Prema pisanjima medija, otada je pritvoren, a 7. februara je vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu treći put ukinulo odluku za njegovo puštanje uz jemstvo.

Od novembra 2019. godine u pritvoru je i bivši pripadnik HVO i Armije BiH Osman Osmanović, zbog sumnje da je 1992. u logoru u Gornjem Rahiću izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Zamenik tužioca za ratne zločine i portparol, Vasilije Seratlić je za DW objasnio da pritvor u istrazi može da traje najviše šest meseci, a sama istraga godinu dana.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.