Zatvor Bagram preuzeli Avganistanci

Izvor: Mondo, 25.Mar.2013, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvor Bagram preuzeli Avganistanci

Avganistanske snage su danas od SAD preuzele potpunu kontrolu nad vojnim zatvorom Bagram, koji se nalazi severno od prestonice Kabula.

SAD su dugo strahovale da će totalni prenos kontrole na slabe avganistanske snage sklone korupciji omogućiti talibanima i ekstremistima iz Al Kaide koji se nalaze u Bagramu da se vrate oružju.

Ali američki sekretar za odbranu Čak Hejgel je u subotu telefonom postigao dogovor sa Karzaijem i ceremonija prenosa ovlašćenja održana >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je danas.

Bagram je trebalo da bude predat avganistanskim snagama 9. marta, ali transfer je u poslednjem trenutku odložen zbog toga što je Karzai nagovestio da će "nevini" zatvorenici koji se tamo nalaze biti oslobođeni, navodi AFP.

SAD su u septembru prepustile avganistanskim vlastima kotnrolu nad više od 3.000 zatvorenika u Bagramu koji je nazvan avganistanskim Gvantanamom zbog toga što su neke osobe tamo zatvorene bez suđenja i bilo kakve optužnice.

Međutim, Amerikanci su i dalje čuvali 50 stranaca koji nisu bili obuhvaćeni sporazumom, kao i više stotina Avganistanaca uhapšenih posle potpisivanja prvog sporazuma o prenosu nadležnosti u martu 2012.

(Tanjug, foto: AP/Dar Yasin)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.