Zatvara se Lenjinov mauzolej?

Izvor: Blic, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvara se Lenjinov mauzolej?

Kremlj je saopštio je da planira da raspiše referendum o zatvaranju Lenjinovog mauzoleja na Crvenom trgu u Moskvi, gde je izloženo balzamovano telo lidera Oktobarske revolucije posle njegove smrti 1924. godine.

U intervjuu koji danas objavljuje "Rosiska gazeta", zvaničnik Kremlja Vladimir Kojine rekao je da je takav spomenik "nonsens".

"Međutim, na drugima je da odluče da li treba ili ne treba da bude tu gde jeste. Najbolji način da se to sazna jeste referendum", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Kojine.

Prema njegovim rečima, ako se 80 odsto građana izjasni da telo Vladimira Iljiča Uljanova Lenjina treba da bude položeno u zemlju, onda će morati takva odluka i da se donese.

"Tek smo se oporavili od revolucije, beskrajnih politički borbi. U zemlji je počelo normalno da se živi, radi, zarađuje", istakao je ruski zvaničnik.

O zatvaranju Lenjinovog mauzoleja više je puta do sada bilo reči, iako i dalje Rusi koji u Moskvu dolaze iz provincije čekaju u redovima kako bi tokom prepodneva, kada je mauzolej otvoren, uspeli da ga obiđu.

U aprilu 2006. godine, Institut za istoriju Ruske akademije nauka predložio je zatvaranje mauzoleja, podvlačeći da je zasluga Lenjina što je "zemlja dospela u jedan socio-ekonomski i duhovni ćorsokak... izolovana od civilizovanog sveta".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.