Izvor: RTS, 18.Feb.2022, 15:42

Zašto se naljutio Mario Dragi i poručio Italiji – nađite novog premijera

Nakon sastanka vlade prošle noći, na kojem nije falilo gurkanja, urlanja i haosa u odborima za budžet i ustavna pitanja Komore, italijanski premijer Mario Dragi je sazvao šefove partija većine – uz ultimatum. Ili ćete mi garantovati glasove za ovako važna pitanja ili ćete morati da nađete novog premijera, izjavio je Dragi vidno besan. Usledio je hitan sastanak sa predsednikom Serđom Matarelom.
Vlada je raspravljala o merama koje su izuzetno važne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za budućnost Italije, poput taksi, eksperimentisanja na životinjama, povećanja iznosa kojim je moguće platiti u gotovini, do rangiranja u školi. Rešenje nije nađeno ni u jednom od četiri slučaja jer je većina oborila sve predloge.

Italijanski mediji smatraju da je ovo više od incidenta, s obzirom na to da se dešava pred sastanak Saveta ministara koji treba da donesu dekret kojim će se Vlada suprotstaviti vrlo visokom porastu cena gasa i struje, kao i ostalim važnim pitanjima za budućnost zemlje.
Čim se vratio u Italiju sa sastanka Evropskog saveta u Briselu, Mario Dragi se sreo sa predsednikom Serđom Matarelom ne bi li zajedno rešili novonastalu krizu u parlamentu.
Dragi je zatražio od partija momentalno razjašnjenje situacije, jer nije reč o normalnim dinamikama koje nisu retke u parlamentu, već o političkom problemu. Izjavio je da je on na mesto premijera došao u momentu vrlo teške situacije za Italiju i da ga je Matarela stavio na tu poziciju da bi rešio stvari.
Sve ovo se dešava u delikatnoj međunarodnoj situaciji i balansiranju oko eventualnog sukoba između Rusije i Ukrajine, te sankcija koje bi mogle da se uvedu Moskvi i posledica koje bi to imalo na italijansko energetsko tržište.
"Ili ćete mi garantovati da će ove dekrete odobriti Savet ministara, te će stići do parlamenta, ili će parlament naći novog premijera. Mi nismo ovde da bismo grejali stolicu. Ovo što se desilo je vrlo dramatična situacija. Ovako nećemo stići nigde", izjavio je Dragi.
Poslanici i senatori smatraju da su prinuđeni da potpisuju dekrete koje zapravo i ne poznaju, dok se Dragi brani od tih optužbi i ističe da su svi bili konsultovani i da su vrlo dobro upoznati sa svim situacijama.
U ovom momentu pažnja medija je usmerena na dešavanja na političkoj sceni jer je potrebno da se premoste ove razlike i da se "konstruiše Italija nakon pandemije", u čemu svi koji imaju neku ulogu u tome moraju dati maksimum.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.