Zašto kasni „Jurij Dolgoruki“

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto kasni „Jurij Dolgoruki“

03.11.2012. -

Završeno je testiranje podmornice „Jurij Dolgoruki“. Ekspoloatacija glavne podmornice projekta 955 kreće naredne godine. Tada se planira i predaja floti najvnovije multifunkcionalne podmornice «Severodvinsk» - glavne podmornice projekta 885, čiji je rok izgradnje prvobitno bio planiran za 2012 godinu.

Među glavnim razlozima za odlaganje gradnje i testiranja novih podmornica je kašnjenje sredstava u prvoj polovini gradnje. Postoje i drugi razlozi kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << što su poteškoće sa infrastrukturom baze. I „Jurij Dolgoruki“ i „Severodvinsk“ već ulaze u more, ali stručnjaci veruju, da je duga gradnja mogla da se odrazi na ispravnost broda. Duga gradnja može da prouzrokuje neophodnost kontrole i popravke nekih mehanizama, smatra zamenik glavnokomandujućeg ruske Vojne mornarice u periodu od 1992, do 1999. godine admiral Igor Kasatanov:

- Tokom deset godina neki mehanizmi su spremni za redovno održavanje. Procedura za prijem u sastav flote je složena, treba proceniti tehničko stanje, uzimajući u obzir perspektivu i resurse svakog mehanizma. Zato je to pitanje, svakako, komplikovano, ali nadamo se da će sve biti u redu.

Procenjujući stanje podmornice, da se primetiti, da je dobar deo mehanizama i opreme instaliran na brod posle obnavljanja redovnog finansiranja gradnje, sredinom 2000..tih, i za to vreme nije mogla da se pohaba. Međutim, na čitav niz sistema, instaliranih ranije, treba obratiti pažnju.

Infrastruktura baze za nove podmornice gradi se u Viljučinsku – prve podmornice krstarice iz projekta 955 i 885 ući će u sastav Tihookeanske flote. Njihova nedovoljna spremnost, prem nekim informacija, takođe je postala razlog kašnjenja izgradnje. To se pre svega odnosi na Jurija Dolgorukova – u sastavu Ruske vojne mornarice već nedostaje brod za rakete Bulava. Osim toga, biće dovedena u pitanje spremnost raketno-tehničke baze flote za prijem i održavanje raketa tog tipa.

Situacija je kod „Severodvinska“ nešto drugačija. Ovde je glavni razlog postavljanje opreme. Pre svega, to se odnosi na raketni kompleks, koji je u stanju da koristi krstareće rakete raznih tipova. Dorada zahteva i hidroakustični kompleks „Irtiš-Amfora“ u njegovom „punom“ obimnu. „Jurij Dolgoruki“ ima nešto slabiju, po mogućnostima, verziju tog sistema.

Bez obzira na sve, 2012 godinu u svetlu dva projekta ruskih podmornica valja smatrati pozitivnom. Pre svega zato što su testiranja „Dolgorukog“ i „Severodvinska“ potvrdila njihove osnovne karakteristike.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.