Zaštitni znak Marijinski: toplo preporučujemo za slušanje

Izvor: Vostok.rs, 27.Mar.2012, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitni znak Marijinski: toplo preporučujemo za slušanje

27.03.2012. -

Najbolji operski disk marta - takav je po verziji uglednog britanskog lista Bi-bi-si Mjuzik Magazin novi snimak koji je izašao pod zaštitnim znakom Marijinski.

Sopstveni zaštitni znak za snimanje zvuka čuveni peterburški Marijinski teatar poseduje već više od tri godine. Snimak romantičarske francuske opere koji je izašao u martu – u putanju je Don Kihot Žila Masnea – 15. je po redu, pri čemu skoro svi diskovi su dobili visoke međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ocene. Tim povodom rukovodilac Marijinskog teatra maestro Valerij Gergijev primećuje:

Nas ne zanemaruje svetska štampa – više puta nagrađivani su i drugi snimci međunarodnim nagradama. To može da raduje, ali mi smo raspoloženi da ne usporavamo tempo, čak da ga ubrzavamo. Ogroman broj radova već očekuje izlazak. Sa velikim entuzijazmom mislim o budućnosti, nadam se da ćemo uspeti da fiksiramo još vrlo mnoga savremena dostignuća trupe.

Pravde radi treba reći da je snimak opere Don Kihot napravljen naporima ne samo trupe Marijinskog teatra, već i poznatog italijanskog pevača – basa Feručia Furlaneta, pozvanog na glavnu ulogu. On i Valerij Gergijev postali su osnovni objekti ushićenja britanske kritike. Frulaneto dostiže izuzetan spoj bogatstva i mekoće, a Valerij Gergijev čini izvođenje partiture mnogo odlučnijim nego bilo ko od njegovih prethodnika, piše Muzički list Bi-bi-si.

Zaštitni znak Marijinski, može se reći, nalazi se među ljubimcima ovog mesečnog izdanja, koje se rastura po čitavom svetu. Tako u februaru najvišu ocenu, pet zvezda, dobio je snimak ruske muzičke klasike 20. veka. To su bili koncerti za klavir Dmitrija Šostakoviča i Rodiona Ščedrina, koje je sa orkestrom Marijinskog teatra izveo ruski pijanista Denis Macujev.

Pre tri godine, kada je Marijinski teatar pravio sopstveni zaštitni znak, mnogi su postavljali pitanje: šta će to pozorištu koje je i tako najtraženija ruska trupa u svetu? Sada odgovor na ovo pitanje postaje sve očigledniji: radi nezavisnosti. Ako ima svoj zaštitni znak za sniamnje zvuka, pozorište samo rešava šta da fiksira za večnost. Za sada se izbor pravi prvenstveno u korist ruske muzike – Stravinski, Rahmanjinov, Čajkovski. Između ostalog, snimak simfonija Čajkovskog prošle godine francuski list Klasika izdvojio je kao najbolji. On je istakao i prvi snimak pod ovim zaštitnim znakom – operu Šostakoviča Nos – nagradom Šok godine. Ali i strani autori, razume se, zastupljeni su. Dovoljno je pomenuti da je Vagnerova opera Parsifalj koja je izdata pod zaštitnim znakom Marijinski 2010. dospela na sve top-liste klasičnih snimaka sa oznakom „toplo preporučujemo za slušanje" i bila je pomenuta u najuglednijim muzičkim izdanjima Evrope i SAD.

Sopstveni zaštitni znak za snimanje zvuka je prestižan, ali i skup: treba imati u najmanju ruku savremeni studio. On u Marijinskom teatru postoji. To je nova koncertna sala napravljena uzimajući u obzir sve današnje zahteve za snimanje zvuka, koja poseduje osim supersavremene tehnike i odličnu akustiku. Drugi uslov je da imate i spreman za snimanje veliki repertoar koji će zainteresovati kupce diskova, između ostalog i one sa Interneta. Ovde morate da se takmičite mal te ne sa hiljadama konkurenata na međunarodnom tržištu za snimanje zvuka. Ipak Marijinski teatar, jedini u Rusiji sa svojim zaštitnim znakom, do danas je uspešno izdržavao ovu konkurenciju i može sebi da dozvoli da gradi najsmelije planove.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.