Zastareli slučaj esesovca Josiasa Kumpfa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastareli slučaj esesovca Josiasa Kumpfa?

BEČ - Bivši pripadnik njemačkih snaga Es-Es tokom Drugog svetskog rata Josias Kumpf, koji je navodno učestvovao u ubistvu 8 hiljada Jevreja, oslobođen je danas u Austriji samo dan pošto je izručen iz SAD.

Austrijsko Ministarstvo pravde saopštilo je da se bivšem čuvaru u nacističkom logoru 83-godišnjem Kumpfu ne može suditi zbog zastarelosti slučaja.

SAD su saopštile da je on bio umiješan u ubistva i zakopavanja ubijenih Jevreja u nacističkom logoru Travniki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u okupiranoj Poljskoj.

Tinejdžer u vreme zločina

Kumf je napustio Austriju 1956. godine i preselio se u SAD, gde je dobio državljanstvo 1964. godine.

Američko pravosuđe ukinulo mu je državljanstvo 2003. godine.

Portparol austrijskog Ministarstva pravde Kristina Svoboda izjavila je da je Beč upozorio SAD da Kumpf neće biti krivično gonjen u Austriji jer je optužnica za njegove navodne zločine istekla 1965. godine.

U saopštenju iz austrijskog Ministarstva pravde navodi se da je Kumpf u vreme kada su počinjeni navodni zločini bio tinejdžer i da on nikada nije posedovao austrijsko državljanstvo.

Stranka "Zelenih" iz redova opozicije pozvala je austrijsku vladu da izglasa amandman na zakon kako bi bilo omogućeno suđenje nacistima optuženim za ratne zločine bez obzira koliko je vremena prošlo.

Čuvanje poluživih i - dokrajčivanje polumrtvih

Američko pravosuđe saopštilo je juče da je Kumpf priznao da je stražario iznad jame u kojoj su ubijani zatvorenici i da je "dokrajčivao" ranjene.

Kumpf je bio čuvar u koncentracionom logoru Sahsenhauzen u Neemačkoj i Travniki u Poljskoj, gde je 1943. godine izvršeno masovno streljanje.

Njegov zadatak bio je da pazi na "polužive" zatvorenike i one koji još daju znake života i da spreči njihov beg.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.