Zarif: Veoma smo blizu dogovora sa zapadnim silama

Izvor: Blic, 05.Mar.2015, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarif: Veoma smo blizu dogovora sa zapadnim silama

Šef iranske diplomatije Džavad Zarif izrazio je sinoć uverenje da je njegova zemlja "veoma blizu" dogovora za zapadnim silama o spornom nuklearnom programu Teherana, ali da ima još detalja na kojima je potrebno raditi.

"Verujemo da smo veoma blizu, veoma blizu i da možemo da odemo veoma daleko. Ima detalja koje je potrebno razraditi", rekao je Zarif u intervjuu za američku televiziju En-bi-si (NBC).

Zarif je juče u Švajcarskoj, drugi dan zaredom, razgovarao sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem o iranskom nukelarnom programu u cilju, kako je javio Rojters, postizanja načelnog dogovora do kraja marta.

SAD i neki od njihovih saveznika, pogotovo Izrael, sumnjaju da Iran svoj nuklearni program, za koji tvrdi da je isključivo namenjen u mirnodopske svrhe, koristi za razvijanje atomskog oružja.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u govoru pred američkim Kongresom u utorak upozorio da je dogovor o kojem se sa Iranom pregovara ozbiljna greška.

Zarif je u intervjuu američkoj televiziji rekao da Netanijahu podriva napore Teherana da se postigne sporazum o iranskom nuklearnom programu, ponovivši da Teheran nema nameru da razvije atomsko oružje.

"Jednom kada se oko toga sporazumemo, jednom kada nestane ta histerija, to huškanje na strah, onda ćemo postići dogovor i to dogovor koji nikome neće naškoditi", naglasio je šef iranske diplomatije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.