Zarif: Nove sankcije znak američkog očaja

Izvor: RTS, 21.Sep.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarif: Nove sankcije znak američkog očaja

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif osudio je ponovljene sankcije SAD protiv Centralne banke te zemlje kao pokušaj da se Irancima uskrati pristup hrani i lekovima, nazvavši taj potez znakom "amerčkog očaja".
Džavad Zarif navodi da kad se više puta sankcioniše ista institucija, to znači i da je propao pokušaj SAD da iransku naciju bace na kolena maksimalnim pritiskom.

"Ali ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je opasno i neprihvatljivo kao pokušaj blokiranja pristupa hrani i lekovima iranskom narodu", rekao je Zarif po dolasku u Njujork na godišnjicu zasedanja Generalna skupština UN.
Zarif je rekao da će se u sredu sastati s ministrima spoljnih poslova preostalih potpisnika nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji dogovoren sa – Veliko Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Kinom i Rusijom kao i Sjedinjenim Američkim Državama.
"Kao što smo već rekli, Sjedinjene Države mogu samo prisustvovati ukoliko se vrate (u nuklearni sporazum)... i okončaju ekonomski rat protiv Irana", rekao je Zarif.
Sjedinjene Države povukle su se iz sporazuma prošle godine i ponovo uvele jednostrane sankcije Iranu.
U međuvremenu, nepotvrđeni izveštaji na društvenim medijima naveli su da je jedan broj iranskih veb sajtova, uključujući i one naftnih kompanija bio pod sajber napadom. 
Iran negira umešanost u napade jemenskih Huta koji su prepolovili proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji. 
SAD su uvele u petak novu rundu sankcija Iranu, od kojih se neke odnose na njihovu Centralnu banku, a sve zbog nedavnog napada na saudijska naftna postrojenja za koje se optužuje Teheran, prenosi Rojters

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.