Zaraženi turisti u Grčkoj, najavljene nove mere za državljane zemalja Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2020, 11:56

Zaraženi turisti u Grčkoj, najavljene nove mere za državljane zemalja Balkana

Zdravstvene vlasti u Grčkoj su u pripravnosti, jer je broj zaraženih virusom Kovid-19 u porastu, a većina slučajeva je povezana sa turističkim putovanjima, posebno onih koji dolaze iz balkanskih zemalja, piše grčki list Katimerini.

"Jedan slučaj koji je izazvao posebnu zabrinutost, a reč je o državljaninu Srbije koji je letovao u Aidipsosu na Eviji. Nakon testiranja on i njegova supruga su pozitivni, a zdravstvene vlasti su pokušale da identifikuju njihove kontakte, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i taksistu koji ih je vozio do bolnice", navodi Katimerini.

Grčka najavljuje nove mere za državljane zemalja Balkana

Grčka vlada saopštila je da je spremna da preduzme nove mere protiv korona virusa, koje bi mogle da uključe zabranu ulaska državljana zemalja koje su teško pogođene ovom pandemijom, prenosi lifo.gr.

Vlada je saopštila da je porast "uvezenih slučajeva" umeren i kontrolisan u ovom trenutku, ali da najveći problem predstavlja uvoz slučajeva preko kopnenih granica, "naročito zbog eskalacije korona virusa na Balkanu".

Građanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Grčku do 15. jula.

Dodaju da je Srpkinja prvi slučaj zaražen virusom Kovid-19 na ostrvu Krf, dok četvorica srpskih državljana kod kojih je utvrđeno da su pozitivni još na graničnom prelazu, smešteni su u specijalnom karantinskom hotelu na Tasosu.

Nacionalna organizacija za javno zdravlje saopštila je 33 novih slučaja zaraženih virusom Covid-19 i 21 slučaj zaraženih turista.

Bez obzira na porast broja zaraženih, grčki vlasti su dodatno ublažili mere koje su se odnosile na borbu protiv virusa Kovid-19, te od juče nisu obavezne maske za kupce u tržnim centrima, iako za zaposlene u radnjama ostaju obavezne, a takođe je ukinuto i ograničenje za najviše šest gosta za stolom u grčkim barovima i restoranima.

Ministar zdravlja Grčke Vasilis Kikilias pozvao je regionalne i lokalne vlasti da pojačaju inspekcije u kafićima i restoranima.

"Zemlji je potreban turizam, i ekonomski i psihološki". Međutim, vidimo da se slučajevi povećavaju, kako u susednim zemljama tako i na globalnom nivou", rekao je on i dodao da je Grčka najbolji primer u upravljanju situacijom sa virusom.

Više zaraženih dolazi kopnenim putem nego avionima

Grčki ministar zdravlja Vasilis Kikiljas rekao je danas da je u Grčkoj veći broj turista zaraženih virusom Covid-19 koji su doputovali u tu zemlju kopnenim putem, nego avionom, prenosi MIA.

"Procene do danas su da imamo više registrovanih slučaja zaraženih koji su došli drumskim mrežama, za razliku od onih koji su došli avionima. Ipak ovo je dinamično i može da se promeni i da se menja u svakom trenutku", rekao je Kikiljas u intervjuu za grčku televiziju Star i pozvao grčke građane i turiste da budu oprezni i poštuju mere lične zaštite.

I pored povećanog broja slučaja u Grčkoj, Kikiljas je rekao da je situacija pod kontrolom, te da neće dopustiti da bude van kontrole.

"Brine me to što postoji određeni nivo opuštenosti, ali sa druge strane samo tako, profesionalno i sa planom, ćemo se izboriti, korak po korak, sa bilo kojom situacijom", kazao je on.

Dodao je da se grčka Komisija za zarazne bolesti svakodnevno sastaje i razmatra epidemološke podatke na dnevnom i nedeljnom nivou.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.