Započela reforma političkog sistema u Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 29.Mar.2012, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Započela reforma političkog sistema u Rusiji

29.03.2012. -

Reforma političkog sistema u Rusiji, koja radikalno olakšava život strankama, je počela. Stručnjaci smatraju da će nakon usvajanja korekcija u zemlji biti registrovano oko stotinu političkih udruženja.

Inicijativa predsednika Rusije o liberalizaciji izbornog sistema sprovedena je u zakon. Jedna od novina je smanjenje minimalnog praga broja članova stranke sa četrdeset hiljada na petsto ljudi. To će, uvereni su u gornjem domu parlamenta, povećati konkurenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << među strankama i omogućiće širem krugu građana da učestvuje u političkom životu zemlje, izjavila je za „Glas Rusije" predsednik gornjeg doma parlamanta Valentina Matvijenko.

Kod nas, u komitetu za ustavni zakon, pravna i sudska pitanja su se odvijale vatrene diskusije. Ne vidim ništa strašno u tome što će se u početnoj fazi pojaviti mnogo novih stranaka. Dalje će sami birači ocenjivati njihove programe. Neke partije će nestati, pojaviće se nove. Neke će se udruživati, postajaće veće. Glavno je da će porasti politička konkurencija.

Treba reći da je zakon o strankama usvojen posle širokog razmatranja u Savetu Federacije i ranije u Državnoj dumi. Svoje želje u vezi s dokumentom mogli su da izraze i predstavnici neregistrovanih stranaka. Na kraju je 16 od njih našlo svoj odraz u konačnoj redakciji dokumenta. Jedna od glavnih tiče se stupanja ovog zakona na snagu: to se neće dogoditi u januaru sledeće godine, već odmah posle objavljivanja. Takođe je zabranjeno dupliranje naziva već postojećih političkih organizacija. Sam proces registracije će biti zgodniji. Novim strankama će biti dato tri meseca za ispravljanje grešaka u dokumentima. Govori predsednik Računske komore Sergej Stepašin:

Smatram da je bolje da razvijamo političku aktivnost preko partija nego na mitinzima. Drugo pitanje je koliko će to iskomplikovati same izbore. I koliko će, recimo, biti mogućnosti da se od petsto-četristo ili sto partija zaista izaberu dostojni. Treće i veoma važno pitanje je: koliko će nove stranke moći jasno da formulišu svoj program. Uopšte, naravno, potreban nam je stabilan politički sistem. Ako ovaj zakon to omogući biće dobro. Četiri-pet-šest većih stranaka. Više nijedan politički sistem, a posebno ruski, neće moći da podnese.

U međuvremenu političari, društveni pregaoci i aktivisti nesistemske opozicije nestrpljivo očekuju ovaj dokument. Ministarstvo pravde je dobilo već 80 zahteva za registraciju. Svoju želju da osnuje političku organizaciju, još pre učestvovanja na političkim izborima, izrazio je milijarder Mihail Prohorov. Još jednu šansu će dobiti Partija narodne slobode – PARNAS. Zajedno s njima, u politiku pokušavaju da uđu „Suptropska partija", „Stranka ljubavi", „Piratska stranka", kao i „Partija ljubitelja piva".

Zakon će stupiti na snagu odmah nakon što ga potpiše predsednik i nakon što bude zvanično objavljen. Ovo će se, najverovatnije, dogoditi već 2. aprila, a kad za 5 godina dođe vreme za izbore za dumu, novi politički sistem će već biti izgrađen i biće jasno koje stranke realno funkcionišu.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Stanovnici Rusije ne žele da idu iz zemlje

Izvor: Vostok.rs, 29.Mar.2012

29.03.2012. -..Broj stanovnika Rusije koji žele da otputuju u inostranstvo je dvostruko opao...Na odluku o napuštanju domovine pre svega utiče ukupna situacija u zemlji. Omladinu, sklonu promeni mesta u većoj meri zanimaju perspektive napredovanja. Na smanjenje broja onih koji žele da odu iz Rusije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.