Zapaljeni automobili na protestima u Ženevi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2009, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapaljeni automobili na protestima u Ženevi

ŽENEVA - Antikapitalistički demonstranti razbijali su danas prozore banaka, izloge, kafiće i palili automobile u centru Ženeve tokom protesta zbog održavanja sednice Svetske trgovinske organizacije /STO/.

Demonstranti su razbijali prozore svake zgrade pored koje su prošli, u glavnoj šoping ulici palili su vatromet, dok su u blizini autobuske stanice zapaljena tri automobila.

Iznad grada se vidi stub dima, a kroz ulice se oseti suzavac, iako nije jasno da li su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policija ili demonstranti upotrebili suzavac, javlja novinar Rojtersa.

Jedan manji broj demonstranata pribegao je nasilju, dok je oko 2 000 ljudi mirno protestvovalo u pratnji oko desetak traktora, koji su iskazali protivljenje zbog trodnevne konferencije STO koja počinje u ponedeljak.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pislo "Stop kapitalizmu, ne STO", "STO je neprijatelj klime" i "Nećemo prodati naše duše multinacionalnim kompanijama". Policija je blokirala puteve koji vode ka sedištu STO koje čuvaju već nekoliko dana.

"STO razvija svoju politiku da udovolji velikim kompanijama, ne običnim ljudima", kaže 24-godišnja Vera Vegman, koja je nosila "venčanicu" na kojoj je pisalo "STO", a njen 23-godišnji "mladoženja" Ole Hofman nosio je natpis na kom je bio logo kompanija kao što su "Dojče bank i "Barklis".

Druge "mladoženje" nosile su natpise sa logom multinacionalnih kompanija kao što su "Kraft", "Koka-kola", "Nestle", "Novartis" i "Bajer".

Aktivisti tvrde da trgovinska politika koju je usvojila STO stvara siromaštvo u bogatim i siromašnim zemljama "cedeći" farmere u zemljama u razvoju i snižavanjem standarda rada u industrijalizovanim zemljama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.