Izvor: Blic, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapalili autobus sa putnicima

Zapalili autobus sa putnicima

Jedna žena je zadobila teške opekotine, a tri putnika se oporavljaju od posledica udisanja dima nakon što je grupa mladih zapalila autobus u Marseju.

Svedoci govore o trojici ili četvorici mladića sa kapuljačama koje kondukter nije pustio u vozilo nekoliko stanica ranije, koji su sačekali autobus u povratku i zapalili ga dok su u njemu još nalazili putnici. Desetak osoba je uspelo da iskoči iz autobusa u plamenu, ali je jedna žena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zadobila teške opekotine i njen život je još u opasnosti. Događaj je šokirao stanovnike Marseja koji prošle godine nije bio zahvaćen talasom nereda koji su se u novembru proširili na predgrađa širom Francuske.

Francuski predsednik Žak Širak je izjavio da je užasnut napadom i zatražio je najoštrije mere protiv počinilaca koji su zapalili vozilo, teško ranivši jednu mladu ženu. Premijer Dominik de Vilpen izrazio je negodovanje zbog zločina i za sutra najavio vanrednu sednicu vlade o bezbednosti u javnom saobraćaju. Policijski sindikat 'Aksion polis CFTC' zatražio je ostavku ministra unutrašnjih poslova. 'Nikola Sarkozi nije više u stanju da obezbedi bezbednost ljudi i njihove imovine', saopštio je taj sindikat. Predstavnici Socijalističke stranke u pariskoj oblasti izjavili su Radiju 'Frans Enfo' da taj događaj svedoči o 'odsustvu države'. Incidenti su se ponovili protekle noći i u pariskim predgrađima u Esonu, oblasti na jugu prestonice, gde je zapaljen još jedan autobus, nedelju dana nakon sukoba grupe mladih sa policijom.

Tokom protekle nedelje, u Parizu su zabeleženi manji sukobi između policije i mladih, uglavnom poreklom iz severne Afrike, i najmanje šest napada na autobuse. Kako je saopštilo ministarstvo unutrašnjih poslova, raspoređeno je dodatnih 4.000 policajaca, tokom nereda je povređeno šest pripadnika snaga reda i uhapšeno je 47 osoba.

Ovi incidenti su se podudarili sa godišnjicom sukoba između policije i mladih u siromašnim predgrađima mnogih francuskih gradova zbog pogibije dvojice tinejdžera. Porodice Boune Traorea i Zijeda Bene, koje je ubila struja dok su bežali od pariske policije, položile su vence ispred podstanice na čijem su krovu mladići stradali, a predsednik opštine je otkrio spomenik posvećen tom tragičnom događaju. Poznavaoci prilika u francuskim predgrađima upozoravaju, međutim, da pojave koje su odigrale ključnu ulogu u prošlogodišnjim neredima.

CDC/GB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.