Zapadni investitori pripremaju se za privatizaciju u Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2010, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni investitori pripremaju se za privatizaciju u Rusiji

29.10.2010. -

Američka konstalting kompanija Stratedžik Forkasting, konsultant vlade zemlje, objavila je analitički referat posvećen privatizaciji u RF.

Amerikanci su rešili da ne čekaju trenutak kada će biti konačno utvrđen program privatizacije za 2011-13. godinu, već unapred da analiziraju perspektive. Na spisak objekata za privatizaciju, po podacima Amerikanaca, osim već objavljenih velikih banaka – Sberbanke, VTB, Rosseljhozbanke, najveće naftne kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Rosneft, monopola Ruske železnice i drugih kompanija može da bude stavljen Transneft, naftna transportna kompanija, državna korporacija Rostehnologije i velika ruska aviokompanija Aeroflot.

Indikativno je da su američki eksperti već sastavili spisak mogućih kupaca. Tako skoro 15% akcija VTB može da kupi američka investiciona banka Meril Linč. Tim pre što su preliminarni pregovori o tom pitanju već protekli. Udeo Rostehnologija zanima američki koncern Boing i francusku grupu Tales. Sa svoje strane italijanska energetska kompanija Eni razmatra mogućnost kupovine kompaniej Rosneft. Da podsetimo da je prvi potpredsednik vlade Igor Šuvalov već stavio do znanja da država može vremenom da smanji svoj udeo u Rosnefti, kako bi on bio manji od kontrolnog paketa. Za strane investitore takav predlog će biti vrlo zanimljiv, istakao je u intervjuu za Glas Rusije direktor upravljačke kompaniej Finam Menadžment Sergej Hestanov:

Stranci žele da kupe vrlo veliki udeo u ruskoj kompaniji. To može biti blokirajući paket ili čak više. Jer većina stranih investitora, ulažući novac u biznis kompanije, želi da dobije mogućost da utiče na upravljačka rešenja.

Što se tiče sredstava koja će Rusija dobiti od nove privatizacije, američki analitičari računaju na to da će novac pomoći pre svega da se popuni budžet. Ipak u poslednje vreme ruske vlasti sve češće govore o tome da privatizacija može da pomogne u prvom redu razvoju samih kompanija. Upravo na nove perspektive u svom razvoju i stavljaju akcenat top-menadžeri objekata, koji će biti istaknuti za prodaju, podvlači Sergej Hestanov.

Za ruske kompanije dolazak novih investitora je pre svega dodatni kapital za razvoj biznisa. Kao drugo, mnogi strateški investitori po pravilu poseduju prilično zanimljive tehnologije, zato, ako kompanija radi u tehnološkoj sferi, dolazak stranog investitora olakšaće dostup novim tehnologijama.

Eksperti ističu da će se privatizacija pozitivno odraziti na razvoj ruske ekonomije u celini. Istovremeno ona će postati važna etapa u formiranju poslovne klime Rusije. Na Zapadu su već istakli da se aktualna privatizacija veoma razlikuje od događaja 90-ih. Pre svega reč je o otovrenom karakteru planirane privatizacije. Jer danas potencijalni investitori mogu da posmatraju čak kao se formira spisak kompanija za privatizaciju.

Izvor: Golos Rossii, foto: SXC.hu

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.