Zapad vidi Palestince kao građane drugog reda – ruski izaslanik pri UN

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2023, 00:36

Zapad vidi Palestince kao građane drugog reda – ruski izaslanik pri UN

 
Zapad nije zainteresovan da štiti interese Palestinaca, on ih smatra ljudima drugog reda, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
„Tokom ovih nedelja postala je jasna jedna krajnje neprijatna činjenica: Palestinci su za Zapad drugorazredni narod, i jednostavno nije zainteresovan da štiti interese Palestinaca. To je glavni razlog za probleme sa kojima se Savet suočava u donošenju odluka“, izjavio je diplomata na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku. „Skoro dva meseca međunarodna zajednica, humanitarne agencije, nevladine organizacije i obični građani pozivaju Savet da zahteva da strane odmah prekinu vatru. Rusija to govori od samog početka eskalacije“, istakao je Nebenzja. „Ali ovaj poziv još nije saslušan. A održivi prekid vatre nije samo moralni imperativ, to je jedina garancija efikasnog humanitarnog odgovora, koji jednostavno ne može biti sproveden u uslovima neprijateljstava“, izjavio je diplomata. Izaslanik je istakao da rezolucija o Bliskom istoku, koju je Savet bezbednosti UN usvojio kao rezultat stava SAD, predviđa samo humanitarne pauze i da nema mehanizme za praćenje sprovođenja njenih odredbi. „Njena prvobitno ispravna poruka se pokazala kao krajnje oslabljena naporima SAD i ne sadrži zahtev za prekid vatre, kao ni praktične mere da se obezbedi širok i nesmetan pristup onima kojima je potrebna pomoć, da se pruži pomoć žrtvama“, primetio je Nebenzja. Savet bezbednosti UN usvojio je 15. novembra malteški nacrt humanitarne rezolucije o Bliskom istoku koja ima za cilj pomoć deci u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Od 15 članica Saveta, 12 je podržalo dokument, dok su Velika Britanija, Rusija i SAD bile uzdržane. Savet je odbacio amandman Moskve na rezoluciju kojim se poziva na humanitarni prekid vatre koji bi doveo do prekida neprijateljstava.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.