Zapad blokirao ruski predlog izjave o napadima na Severni tok

Izvor: Vostok.rs, 11.Nov.2023, 13:51

Zapad blokirao ruski predlog izjave o napadima na Severni tok

Rusija je bila prinuđena da prekine rad na nacrtu izjave predsednika Saveta bezbednosti UN o istrazi terorističkog napada na gasovod Severni tok, pošto je Zapad blokirao ovu inicijativu, ne želeći da istina izađe na videlo, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 
Ona je podsetila da je Rusija na godišnjicu terorističkog napada na gasovode 26. septembra najavila pripremu nacrta saopštenja predsednika Saveta bezbednosti o tom pitanju. „Bili smo prinuđeni da obustavimo rad na nacrtu izjave predsednika Saveta bezbednosti UN o istrazi terorističkog napada na gasovode Severni tok. Blokirao ga je Zapad“, izjavila je diplomata. Prema njenim rečima, zapadni predstavnici su istakli da Savet bezbednosti UN nema razloga da se meša u nacionalne istrage Nemačke, Danske i Švedske. Međutim, ove države nisu uspele da iznesu ni preliminarne rezultate međunarodnoj zajednici i odbijaju da sarađuju sa zemljama koje su pretrpele štetu. Zaharova je istakla da to ukazuje na njihovu nespremnost da „identifikuju organizatore i izvršioce terorističkog napada“. „Ili su ih već identifikovali i pokrivaju ih“, dodala je ona. Diplomata je napomenula da je ruska strana pregovarala u dobroj nameri mesec dana. „Međutim, tokom razgovora je postalo jasno da predstavnici zapadnih zemalja nisu spremni za ozbiljan rad i traže izgovor da sve puste niz vodu: njihov predlog da se iz teksta ukloni fraza o privođenju pravdi počinilaca i izvođača terorističkog napada govori sam za sebe“, zaključila je ona. Zaharova je izjavila da će Rusija nastaviti da skreće pažnju međunarodne zajednice na ovo pitanje, a počinioci zločina moraju dobiti kaznu koju zaslužuju. Severni tok AG je 27. septembra 2022. prijavio „oštećenje bez presedana“ na tri niza priobalnih gasovoda sistema Severni tok. Kasnije su švedski seizmolozi saopštili da su identifikovali dve eksplozije na trasi gasovoda Severni tok 26. septembra 2022. Nakon incidenta, rusko tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak pod optužbom za međunarodni terorizam. Nemačka, Danska i Švedska najavile su nacionalne istrage, ali su odbile da uključe Rusiju. Simor Herš je 8. februara u svom članku napisao da su eksplozivne naprave ispod gasovoda u junu 2022. postavili ronioci američke mornarice uz pomoć norveških stručnjaka. Prema Heršovim rečima, odluku o sprovođenju operacije doneo je američki predsednik Džo Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima administracije zaduženim za pitanja nacionalne bezbednosti.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zapadne optužbe o vojnoj saradnji Rusije i DNRK su neosnovane – Zaharova

Izvor: Vostok.rs, 11.Nov.2023

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila je optužbe Zapada o „nezakonitom“ vojnom partnerstvu između Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) kao neosnovane i nepotkrepljene.. „Optužbe za \'nezakonitu\' vojno-tehničku saradnju između Rusije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.