Zaoštrena retorika: Amerikanci zauzimaju čvršći stav oko Južnog kineskog mora

Izvor: Press, 12.Jan.2017, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaoštrena retorika: Amerikanci zauzimaju čvršći stav oko Južnog kineskog mora

Kandidat za državnog sekretara Reks Tilerson kaže da Kina ne sme da gradi veštačka ostrva niti da ima pristup njima
Kandidat izabranog predsednika Donalda Trampa za državnog sekretara Reks Tilerson tvrdi da Kina nema pravo pristupa veštačkim ostrvima koja gradi u Južnom kineskom moru. 

Posle višečasovnog saslušanja pred komitetom Senata SAD o njegovim pogledima na Rusiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bivši direktor kompanije Ekson Mobil kaže da je nedostatak odgovora na kineske akcije i omogućio gradnju u Južnom kineskom moru.

“Poslaćemo jasnu poruku Kini, prvo da izgradnja tih ostrva mora da prestane i drugo da Kina nema pristup ostrvima”, kaže Tilerson. On je kinesku akciju uporedio sa aneksijom Krima. 




U odgovoru na ove opaske, portparol Kineskog ministartsva spoljnih poslova kaže da Kina ima potpuno pravo da radi šta hoće u svojim teritorijalnim vodama. 

Tilerson nije dao odgovor na pitanje kako SAD namerava da zaustavi kinesku izgradnju ostrva ili da Kini spreči ulazak na njih. 

“Ovo je neoprezna opaska, koja samo doliva ulje na vatru i čini situaciju gorom”, komentariše Malkolm Dejvis sa Australijskog strateškog instututa u Kanberi. Po njemu jedini mogući odgovor je rat. 

Prošlog marta Tramp je optužio Peking da namerava da na tim ostrvima napravi utvrđenje. Tilerson je potvrdio da će SAD ispoštovati ugovore o odbrani koje ima sa Južnom Korejom i Kinom, ali i da se ne slaže sa Trampovom opaskom da bi bilo loše ako bi te dve zemlje posedovale nuklearno naoružanje.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.