Izvor: RTS, 28.Jun.2022, 14:23

Zaobilaženje ruskih energeneta – povratak venecuelanske i iranske nafte na tržište

Francuska smatra da bi se vraćanjem na tržište nafte iz Irana i Venecuele, koji su pod američkim sankcijama, ublažila nestašica i sprečio rast cene tog energenta. Emirati i Saudijska Arabija već pumpaju onoliko nafte koliko mogu, čuje se iz Makronovog kabineta. Cena nafte skočila na 116 dolara po barelu.
Međunarodna zajednica trebalo bi da razmotri sve opcije kako bi se ublažio ruski pritisak u snabdevanju energentima, uključujući i razgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa zemljama poput Irana i Venecuele koje su pod sankcijama SAD, izjavio je neimenovani zvaničnik francuskog predsedništva posle drugog dana samita G7 u Nemačkoj, prenosi Rojters.

Venecuela je pod američkim sankcijama od 2019. godine i mogla bi, ukoliko se ta ograničenja ukinu, da preusmeri naftu, navodi britanska agencija.
Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro objavio je ranije da su obnovljene dozvole za proizvodnju nafte američkim kompanijama, koje su im oduzete u sklopu kontramera na sankcije SAD protiv ove južnoameričke države.
"Neke od licenci su već obnovljene", rekao je Maduro, ne pominjući kojim kompanijama će biti omogućena proizvodnja nafte u Venecueli. 
Odluka administracije Džozefa Bajdena da odustane od dela sankcija prema Venecueli rezultat je želje Bele kuće da smanji evropsku zavisnost od ruske nafte i istovremeno preusmeri deo venecuelanskih energenata koji su do sada prodavani Kini. 
Pregovori između Irana i Sjedinjenih Država o nuklearnom sporazumu koji bi mogao dovesti do ukidanja sankcija Teheranu i nastavka njegovog izvoza nafte, uskoro bi trebalo da se nastave u Dohi.
Zamršeni odnos Irana i Sjedinjenih Država nije povezan samo sa nuklearnim sporazumom već i sa sankcijama koje su SAD uvele zbog terorizma, rekao je zvaničnik iz Makronovog kabineta.
"Dakle, postoji čvor koji treba da se raspetlja ako je moguće... da bi se iranska nafta vratila na tržište", rekao je zvaničnik.
Dodaje i da venecuelanska nafta takođe treba da se vrati na tržište.
Skače cena nafteCene nafte su porasle danas treću trgovinsku sesiju uzastopno zbog neizvesnosti u globalnoj proizvodnji koje prete da dodatno zaoštre tržišnu ponudu.
Cena severnomorske nafte brent skočila je na 116,5 dolara po barelu, a američka nafta WTI je, prema podacima sa portala oilprice, ojačala za 1,02 procenta – na 110,8 dolara za barel.
Francuski predsednik Emanuel Makron preneo je američkom predsedniku Bajdenu razgovor koji je vodio sa vladarom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom, koji ga je obavestio da Emirati i Saudijska Arabija već pumpaju onoliko nafte koliko mogu.
Prihodi od izvoza ruske nafte porasliLideri G7 su na jučerašnje sastanku pokušali da donesu i mere kojim bi ograničili cenu nafte, pre svega da smanje priliv novca Rusiji koja, uprkos tome što Zapad izbegava kupovinu ruske nafte, više zarađuje nego prošle godine zbog skoka cene.
Evropska unija će sa međunarodnim partnerima istražiti načine za smanjenje cena energije, uključujući izvodljivost uvođenja privremenog ograničenja uvoznih cena, navodi se u delu završnog saopštenja sa samita G7 u koje je uvid imala agencija Rojters.
Zvaničnici iz G7 su precizirali da se to odnosi na cene nafte i gasa.
Prihodi od izvoza ruske nafte porasli su u maju, uprkos smanjenom obimu isporuka zbog zapadnih sankcija, objavila je Međunarodna agencija za energetiku u svom mesečnom izveštaju za jun.
Sjedinjene Države su prve pozvale na razmatranje mehanizma za ograničenje cene koju zemlje uvoznice plaćaju za rusku naftu.
Francuska je mišljenja da bi mehanizam ograničavanja cena trebalo, osim ruskih proizvoda, da se proširi dalje i da obuhvati i druge zemlje izvoznike, uključujući i članice G7.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.