Izvor: B92, 04.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žaljenje za papom

Vatikan, Krakov, Beograd -- U svetu već drugi dan traje žalost zbog smrti poglavara Rimokatoličke crkve, pape Jovana Pavla II.

Papa je umro u subotu uveče u svojim odajama u Vatikanu, od sepse i problema sa srcem. Telo pape će u ponedeljak biti preneto u baziliku svetog Petra, kada će početi pripreme za sahranu, kojoj bi, prema procenama, moglo da prisustvuje i dva miliona ljudi. Papa Jovan Pavle Drugi biće sahranjen u petak u 10.00 u Katerdali Svetog Petra u Rimu, odlučili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su kardinali na svom prvom sastanku posle papine smrti.

Prva misa-zadušnica za preminulog papu održana je na Trgu svetog Petra u Rimu, a misu je služio kardinal Anđelo Sodano. Činjenica da je on pred okupljenim vernicima o papi govorio kao o Jovanu Pavlu Velikom ukazuje na to da je Sveta stolica već uzela u razmatranje mogućnost da pokojni papa bude proglašen za sveca i tako postane jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Rimokatoličke crkve.

Novinar RAI Boban Radovanović za B92 javlja da je u nedelju u Krakovu održana misa u jednom radničkom naselju, na kojoj se okupilo preko 150.000 ljudi. "Papina smrt je objedinila Poljake, i one koji jesu i one koji nisu vernici, što je razumljivo kada se zna da je Jovan Pavle II učetvovao u rušenju 'Gvozdene zavese', a Poljaci naglašavaju da je papa bio čovek pomirenja", javlja Radovanović.

Od 264 pape do sada, za svece je proglašeno njih 78. Jovan Pavle II je posle mnogih papa počeo da beatifikuje i svoje prethodnike na Petrovoj stolici, pa je, na primer, beatifikovao Pavla VI, Ivana XXIII i Pija IX. Među papama-svecima samo su tri nazvani i Velikima. To su 45. papa Leon I Veliki, 64. papa Grgur I Veliki i 105. papa Nikola I Veliki.

Milioni katoličkih vernika širom sveta žale smrt verskog lidera, a u mnogim zemljama proglašeni su i dani žalosti. Jedna od zemalja koja u tome prednjači domovina pape Jovana Pavla II, Poljska.

Izrazi saučešća i Knjiga žalosti

Saučešće i pisma žalosti zbog smrti pape uputili su gotovo svi svetski državnici, a u ime Srbije i Crne Gore, između ostalih, predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i premijer Srbije Vojislav Koštunica, ali i patrijarh srpski Pavle.

Državni i verski zvaničnici i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji i Crnoj Gori upisali su se u ponedeljak u Knjigu žalosti, koja je povodom smrti pape Jovana Pavla Drugog otvorena u Beogradu. U apostolskoj nuncijaturi, predstavništvu Vatikana u Srbiji i Crnoj Gori, žalost zbog smrti pape izrazili su najviši crkveni i politički predstavnici Srbije i Crne Gore.

Patrijarh Pavle napisao je reči saučešća i utehe u knjigu žalosti za crkvenim poglavarom jedne šestine čovečanstva, Jovanom Pavlom Drugim.

"Verujem da je on kroz čitav svoj život očekivao ovaj dan, izlazak pred sudiju pravednog, pred sveznajućega Boga, i da je sav njegov rad i trud bio u tome osećanju i u tome saznanju", rekao je patrijarh Pavle.

Predstavnik Vatikana u Srbiji i Crnoj Gori nuncije Euđenio Sbarbaro razgovarao je sa patrijarhom Pavlom o pokojnom Papi i njegovom zalaganju za razumevanje i dijalog između različitih religija. "Sada imamo, ako mi dozvolite, dva zaštitnika, jednog koji nas gleda sa neba i drugog koji je ovde sa nama. Jedan je Papa Jovan Pavle Drugi, a drugi ste Vi, Vaša Svetosti", kazao je Sbarbaro.

I predstavnici drugih religija zastupljenih u Srbiji izrazili su žaljenje. Beogradski muftija Hamdija Jusufspahić, pozvao je sve koji su iza Jovana Pavla Drugog ostali na ovome svetu da slede njegove ideje: "Moramo Božije pravilo poštovati i primiti ga srcu, ma koliko da je teško. Sveti otac Papa je bio veliki čovek. Borio se za mir i neka njegova duša počiva u miru."

Predsednik Srbije Boris Tadić među prvima se upisao u knjigu žalosti. Posle njega, isto je učinio i ministar spoljnih poslova. Vuk Drašković ispričao je da je papa imao veliku želju da poseti Srbiju i to u vreme sankcija 1995, "i da po pravoslavnom obredu, ovde na Vračarskom platou klekne, poljubi zemlju ovde na Vračarskom platou."

Knjiga žalosti povodom smrti pape Jovana Pavla Drugog biće otvorena i narednih dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.