Zalet ka Beloj kući

Izvor: Politika, 16.Avg.2011, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zalet ka Beloj kući

Guverner Teksasa Rik Peri želi da preuzme položaj predsednika SAD

Harizmatičan, atraktivan, energičan, uspešan, revnosni vernik, tradicionalista, modernog izgleda a kaubojskog duha. Ličnost koja lako pridobija i glasače i finansijere.

Takav nam treba da bismo isterali demokrate iz Bele kuće, dugo se razlegao vapaj opozicionih republikanaca, sve dok se prošlog vikenda u izbornu trku za predsednika Amerike nije upustio čovek koji odgovara datom opisu – Rik Peri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (61), guverner Teksasa. Već na svom startu, zadovoljio je bazu pokličima u stilu: eto mene, eto vas, poraz Baraku Obami.

Iz poveće grupe već deklarisanih, ili najavljenih, pretendenata za stranačku nominaciju, izdvojio se specifičnim likom i delom. Samo on objedinjava, kažu poznavaoci, sve što republikanci priželjkuju: konzervativniji je od prethodnika Džordža Buša, protivi se povećanju poreza i budžetskih izdataka, kao i homoseksualnim brakovima i pobačajima (osim u izuzetnim slučajevima), kritikuje zdravstvenu reformu, zalaže se za slobode u nošenju oružja, uživa primetnu podršku i u radikalno desnom pokretu „Čajanka” i u partijskim vrhovima i među milijarderima.

Što je još važnije, i čime retko ko može da se podiči u ovim kriznim vremenima: njegov Teksas nema budžetski deficit i prednjači u otvaranju novih radnih mesta. Uz to, u biografiji mu je zapisano da nikad nije izgubio nijedne izbore, počev od zadobijanja uloge kralja na karnevalu osnovaca.

U prednost mu se ubraja i što „neprijatelja” poznaje iznutra: nekoliko godina (do 1989) bio je član Demokratske partije. Misli da je od drugih podesniji i po tome što potiče iz farmerske porodice, što je duže nego iko (već 10 godina i osam meseci) guverner druge po veličini savezne države SAD, što nije završio elitni već lokalni (poljoprivredni) fakultet, što je za razliku od poslednja tri predsednika zaista bio u vojnoj službi, iz koje je izašao s činom kapetana vazduhoplovstva.

Obamu krivi za „sve”, iako najveći nacionalni problemi – budžetski deficit, prezaduženost, povećana nezaposlenost, ratovi – potiču iz prethodne vladavine republikanaca. Prebacuje mu i pad kreditnog rejtinga Amerike i „srozavanje” njenog međunarodnog prestiža. Pa čak i da je uveo „centralno planiranje” i da „zanosi ka socijalizmu”…

Pojava ovakvog oponenta, povećava brige demokrata, pogotovu što ni Obamin rejting nije zadovoljavajući. Stoga su munjevito odgovorili da Teksas beleži uspehe ne zbog guvernera, čije su nadležnosti male, već zahvaljujući skoku cena nafte, kojom obiluje, i ratovima koji su podstakli ta poskupljenja, zbog čega je opao standard građanima. Ukazuju takođe da su „pod Perijem” u Teksasu prilično zapostavljeni zdravstvo i obrazovanje, i da su u njegovim mandatima tamo izvršene čak 234 smrtne kazne.

Izborni maraton je tek počeo – među republikancima se završava u februaru a dvoboj s demokratama u novembru sledeće godine – ali je sa Perijem, slažu se posmatrači, već dobio „povećanu dinamiku”. Pogotovu što je Teksašanin poznat i po vanrednoj umešnosti u skupljanju priloga za kampanju, po čemu se približava i glavnom stranačkom konkurentu Mitu Romniju (koji još vodi u anketama), a što je posebno važno kad se procenjuje da će tekuće izborne aktivnosti biti najskuplje u istoriji.

Peri pojačano računa i na pomoć Svevišnjeg, kome se redovno moli kao pripadnik metodističkog krila protestanata. A ulogu propovednika je odigrao pred objavu kandidature, izazvavši, kako je javljeno, suze kod nekih od 30.000 vernika na stadionu u Hjustonu. Pomoć s neba nije garantovana: prošlog aprila je Peri, inače sumnjičav prema efektima globalnog zagrevanja, proglasio trodnevnu molitvu za kišu, ali se suša produžila.

Guverner se predstavlja i kao „čovek koji se drži date reči”. To bi mogla da potvrdi okolnost da se sa suprugom Anitom (59), s kojom ima sina i kćerku, upoznao kad je imala samo osam godina. Ali, pamti se i da je prošlog decembra tvrdio da mu ne pada na pamet da se kandiduje za predsednika SAD. Rekao pa porekao.

Slično Džordžu Bušu, od čijeg nezahvalnog nasleđa nastoji da se distancira, iako mu je dotičnom bio viceguverner u Teksasu, govorio je da mu se ne sviđa život u Vašingtonu. Navikao je na svoj ranč i da u kancelariju guvernera „Usamljene zvezde” (što je zvanični nadimak Teksasa) ulazu u kaubojskim čizmama. Ali, pristao je da sada naruči „čizme od sedam milja”, kao neophodan rekvizit u trci za koju je tek uhvatio zalet.

Momčilo Pantelić

objavljeno: 17.08.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.