Zaključci samita EU: Podrška narodu Belorusije i poziv vlasti da nađe izlaz iz krize bez nasilja

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Avg.2020, 16:27

Zaključci samita EU: Podrška narodu Belorusije i poziv vlasti da nađe izlaz iz krize bez nasilja

U zaključcima objavljenim posle video-samita EU o krizi u Belorusiji ukazuje se da EU ne priznaje predsedničke izbore koji nisu bili ni slobodni ni pošteni, da EU stoji uz narod Belorusije, i da poziva beloruske vlasti da nađu način za izlazak iz krize, bez nasilja i uz sveobuhvatan nacionalni dijalog.

U tekstu od osam tačaka objavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na sajtu EU, navodi se da je Evropski savet sa sve većom zabrinutošću pažljivo prati razvoj događaja u Belorusiji.

"Izbori 9. avgusta nisu bili ni slobodni ni pošteni, i prema tome mi ne priznajemo rezultate", navodi se u jednoj od tačaka zaključaka.

Ukazuje se da narod Belorusije ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini i da članovi Evropskog saveta izražavaju jasnu solidarnost sa narodom Belorusije i njihovom željom da vrše svoja osnovna demokratska prava.

Osuđuje se "nesrazmerno i neprihvatljivo nasilje" državnih vlasti protiv mirnih demonstranata i ukazuje da se nasilje mora izbegavati, a svi koji su nezakonito pritvoreni moraju biti pušteni "odmah i bezuslovno".

EU takođe očekuje potpunu i transparetnu istragu prijavljenog kršenja osnovnih prava.

Navodi se da će EU uskoro uvesti sankcije "protiv znatnog broja pojedinaca odgovornih za nasilje, represiju i lažiranje izbornih rezultata".

EU u zaključcima ukazuje da vlasti Belorusije ugrožavaju napredak ostvaren proteklih godina u odnosima s njom, i da će svako dalje pogoršanje situacije imati negativne posledice po odnose te dve strane.

"Pozivamo beloruske vlasti da nađu način za izlazak iz krize i kraj nasilju, deeskalaciju i inkluzivan nacionalni dijalog. Samo miran i demokratski proces podržan nezavisnim i slobodnim medijima i jakim civilnim društvom može da pruži održiva rešenja. Sve strane, uključujući treće države treba da podrže takav proces", navodi se u zaključcima.

EU dodaje da će nastaviti da prati situaciju i da je sprema da doprinese naporima za mirno okončanje krize i podržava predloge OEBS-a za dijalog u Belorusiji, spremna da i u tome pruži pomoć.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Predsednički izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Mišel i Merkel: EU ne priznaje rezultate predsedničkih izbora, tri poruke Belorusiji i sankcije

Izvor: Danas, 19.Avg.2020

Evropska unija ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji - rekli su danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i nemačka kancelarka Angela Merkel posle vanrednog samita EU o krizi u toj zemlji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.