Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaključana vrata za Buša

Zaključana vrata za Buša

Kinesko-američki samit održan juče u Pekingu protekao je u zategnutoj atmosferi, a kako prenose strane agencije, američki predsednik Džordž Buš i njegov kineski kolega Hu Đintao nisu uspeli da pronađu zajednički jezik o najvažnijim pitanjima. Buš je u Kini i bukvalno naleteo na zaključana vrata pokušavajući da izađe iz sale gde je održana konferencija za novinare. Iritiran konstatacijom jednog novinara da je prebrzo davao izjave, Buš >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je naleteo na zaključana vrata:

'Pokušavam da pobegnem, ali očigledno neću uspeti', rekao je Buš pokušavajući da ih otvori, pre nego što ga je pomoćnik uputio na pravi izlaz.

Naime, kao što se i očekivalo, najviše nesporazuma izazvao je poziv Buša da Kina poveća stepen verskih, političkih i društvenih sloboda, kao i da smanji ogroman suficit koji ima u trgovinskoj razmeni sa SAD.

Na zajedničkoj konferenciji posle 90-minutnog razgovora lidera dve supersile, koja je održana u Velikoj dvorani naroda na Tjenanmenu, Đintao je odbacio Bušov poziv na demokratske reforme, istakavši da će Kina pokazati fleksibilnost u trgovinskoj razmeni, ali bez navođenja konkretnih mera. Zbog rasprostranjene piraterije, kompanije iz SAD na tržištu u najmnogiljudnijoj zemlji na svetu godišnje gube čak 2,5 milijardi dolara.

Na dnevnom redu se našlo i pitanje Tajvana koji Kina smatra svojom teritorijom, a kojem SAD poslednjih godina isporučuju velike količine oružja.

'Ni na koji način nećemo tolerisati nezavisnost Tajvana', istakao je kineski predsednik i pozdravio Bušovu izjavu da SAD ostaju pri svojoj politici prema Tajvanu, koja ne podržava formalnu nezavisnost ostrva.

Tibet je takođe bio jedna od tema razgovora u Pekingu. Buš je apelovao na kineske lidere da pozovu dalaj-lamu i da sami čuju da duhovni vođa nema nameru da traži nezavisnost Tibeta.

'Razgovarali smo o dalaj-lami. Mislim da bi bilo mudro od kineske vlade da pozove dalaj-lamu i da im on jasno kaže ono što je rekao i meni tokom posete Beloj kući pre nekoliko dana - da on ne želi nezavisni Tibet', rekao je Buš.

Pre razgovora sa kineskim predsednikom i premijerom Venom Đijabaom, Buš je posetio jednu od 50.000 hrišćanskih crkava u Kini. Crkva Gangvaski, koja se prostire na 403,5 kvadratnih metara i koja je podignuta 1922, obnovljena je prošle godine. U najmnogoljudnijoj zemlji na planeti živi oko 16 miliona hrišćana. Buš, koji će danas na kraju azijske turneje boraviti u Mongoliji, pozvao je Hua da sledeće godine poseti SAD. A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.