Zajednička molitva muslimana, hrišćana i Jevreja

Izvor: Studio B, 01.Feb.2011, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička molitva muslimana, hrišćana i Jevreja

U nekadašnjem najvećem nacističkom koncentracionom logoru, Aušvic-Birkenau na jugu Poljske danas su poštu milionima žrtava holokausta odali zajedničkom molitvom muslimani, hrišćani i Jevreji.

Zajedničkoj molitvi prisustvovalo je ukupno 150 predstavnika iz 40 država sveta i velikodostojnici tri monoteističke religije.

"Ovde nije reč o tome da povremeno dođemo u Aušvic da iskažemo saučešće žrtvama. Reč je o tome da učimo u školama šta se desilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Aušvicu, u Srebrenici i da obećamo da se to neće više nigde, nikada ponoviti", kazao je reis-ul-ulema BiH Mustafa Cerić koji je u ime muslimana predvodio ekumensku molitivu.

"Život je dragocen. Život mora da se štiti i da se očuva. Moramo nakon Aušvica da izgradimo jezik razumevanja", rekao je glavni izraelski rabin Meir Lau.

U ime hrišćana koji su pod pokroviteljstvom organizacije UNESKO i njenog projekta Aladin čiji je cilj zbližavanje Jevreja i muslimana, pognu glavu pred tragedijom holokausta krakovski metropolit kardinal Stanjislav Điviš rekao je da takvi susreti zbližavaju ljude.

"Tu smo zajedno i molimo se za mir. Pamteći šta se desilo idemo ka pomirenju, ali ne ka zaboravu", naglasio je kardinal Điviš.

U delegaciji 150 ličnosti koje su zajedno sa grupicom preživelih logoraša danas obišli logor, bili su i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, nekadašnji poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski, izaslanik generalnog sekretara UN, predstavnici SAD, Rusije, Francuske, Egipta, Iraka, Maroka ili Turske, kao i gradonačelnici Pariza, Madrida, Sarajeva i Kazablanke.

Današnja molitva održana je pod pokroviteljstvom UNESKO-a i grada Pariza, a po zamislima organizatora treba da pokaže da ljudi sa raznih kontinenata, raznih boja kože mogu da se ujedine u odbacivanju antisemitizma, rasizma i ksenofobije.

U logoru Aušvic tokom Drugog svetskog rata do oslobođenja 27. januara 1945. godine ubijeno je u gasnim komorama ili umrlo u neljudskim uslovima od bolesti i iscrpljenosti preko 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja, ali i Roma, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih evropskih naroda.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aušvic-Birkenau: Zajednička molitva muslimana, hrišćana i Jevreja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2011

VARŠAVA -..U nekadašnjem najvećem nacističkom koncentracionom logoru, Aušvic-Birkenau na jugu Poljske danas su poštu milionima žrtava holokausta odali zajedničkom molitvom muslimani, hrišćani i Jevreji...Zajedničkoj molitvi prisustvovalo je ukupno 150 predstavnika iz 40 država sveta i velikodostojnici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.