Zaharova: Saradnici RT-a su dokazali svetu da su novinari

Izvor: Vesti-online.com, 25.Nov.2018, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova: Saradnici RT-a su dokazali svetu da su novinari

"Saradnici RT-a su tokom godina rada na žarištima dokazali svetu da su novinari, a ne propagandisti, kako pokušavaju da ih predstave", izjavila je u subotu u intervjuu za taj televizijski kanal portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

U razgovoru sa Zaharovom novinar je podsetio da je televizijskom kanalu RT Frans tokom proteklih mesec dana odbijena akreditacija u Francuskoj, a da nedavno novinare tog kanala nisu pustili u Jelisejsku palatu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />Odgovarajući na pitanje da li su tome doprinele ruske diplomate, Zaharova je izjavila: „Ne, mislim da je to prosto realnost. Možete da se borite protiv realnosti, možete da učinite sve da realnost ne prihvatite kao realnost, možete da živite u nadrealnom svetu, ipak će realnost pobediti. I ovde je takav slučaj“, odgovorila je Zaharova.

Ona je podsetila da je Pariz tokom protekle godine navodio da RT i Sputnjik ne vidi kao medije, nego kao "tip propagandne mašine".

- Želim, međutim, da kažem samo jedno - obraćam se Parizu i našim francuskim kolegama: molim vas, recite mi znate li nekog iz Francuske ko radi, na primer, u Donbasu ili pravi reportaže jednostavno o onome što se tamo događa da bi, na primer, informisao francuske medije o događajima koji se tamo odvijaju? - navela je Zaharova.

Ona je naglasila da RT i Sputnjik u Jugoistočnoj Ukrajini rade i prenose događaje s lica mesta.

- Ista je situacija i u Siriji. To je jedno od najvećih žarišta na planeti. I znam da RT tamo radi. I to ne takozvani ruski propagandisti ili špijuni, ne takozvani propagandni novinari, nego realni lokalni novinari koji rade za RT kao dopisnici - rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, dopisnici RT-a rade u najvećim sirijskim žarištima da bi izveštavali o događajima i preneli deo stvarnosti na svetske ekrane.

- Koliko predstavnika francuskih medija je radilo, na primer, u Alepu ili u Idlibu? To je odgovor na pitanje ko je propagandni novinar, a ko nije - dodala je ona.

Zaharova je, međutim, istakla da ne veruje da RT ne može da radi bolje, da se usavršava.

- Niko nije idealan, kao što znamo. Ali mislim da je to što vi radite i što ste radili u proteklih nekoliko godina u raznim delovima sveta na kraju dokazalo svetu da ste vi dopisnici. I, naravno, treba da pratite taj put, da budete na mestima i u situacijama u kojima ljudima nisu potrebne samo alternativne informacije, nego i informacije uopšteno - izjavila je Zaharova, podsećajući na to da su pre nekoliko godina, kada je pažnja bila usredsređena na Alep, tamo radili samo ruski mediji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.