Zaharova: Moskva nema nameru da jednostrano ispuni nelegitimne zahteve SAD

Izvor: Vostok.rs, 14.Sep.2018, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova: Moskva nema nameru da jednostrano ispuni nelegitimne zahteve SAD

Moskva nema nameru da jednostrano ispuni nelegitimne zahteve Sjedinjenih Država za dodatne inspekcije hemijskih objekata, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Juče je Stejt department objavio da SAD mogu odustati od "teških sankcija" protiv Rusije u slučaju "Skripalj" ako Moskva dozvoli da SAD ivrše inspekcije ruskih hemijskih objekata.

Kako je navela Zaharova, ruske vlasti neće reagovati na ultimatume koji su izvan okvira Konvencije o zabrani hemijskog oružja.

Ona je dodala da je Moskva okončala uništenje svojih zaliha hemijskog oružja pod strogim međunarodnim nadzorom u septembru 2017. godine, te da nastavlja verno da obavlja sve ostale obaveze iz sporazuma.

Prema odredbama Konvencije, Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO), sprovodi redovne inspekcije objekata, naročito od januara do avgusta 2018, gde je sprovela četiri inspekcije ruskih preduzeća iz hemijske industrije.

"Drugim rečima, inspekcijske aktivnosti OZHO-a u Ruskoj Federaciji nikada nisu prestale i nastavljaju da se sprovode u strogoj saglasnosti sa Konvencijom", objasnila je Zaharova.

Ona je takođe pozvala SAD da se otarase sopstvenog hemijskog arsenala.

"Pre svega, oni bi trebali ispuniti svoju obavezu i eliminisati svoj arsenal hemijskog oružja. Ne treba zaboraviti da se upravo Vašington najviše zalagao za rokove uništenja oružja i to - april 2007. godine. Sada je već 2018. , a SAD se još uvek nisu oslobodile vrlo impresivnih zaliha otrovnih supstanci", saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Šah-mat Zaharove Vašingtonu: Otarasite se sopstvenog hemijskog arsenala

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2018

Moskva neće da reaguje na ucene SAD povodom "slučaja Skripalj"..Moskva ne namerava jednostrano da ispunjava nelegitimne zahteve SAD da se izvrše dodatne inspekcije hemijskih objekata u Rusiji, izjavila je u petak portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova...Pročitajte i:..U...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.