Zagonetka Mursi, poslušni vojnik Muslimanske braće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2012, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagonetka Mursi, poslušni vojnik Muslimanske braće

KAIRO -

Mohamed Mursi, novi i prvi islamistički predsednik Egipta, sudeći prema podacima iz njegove biografije, za mnoge predstavlja enigmu, smatra agenicja AP.

Proveo je izvesno vreme u zatvoru tokom režima Hosnija Mubaraka, ali ne toliko dugo kao mnogi drugi islamisti; ima dobro obrazovanje, ali je poreklom sa sela i u politički život ušao je iz nekada zabranjenog pokreta Muslimanska braća kao nepoznat, ali "lojalan vojnik", navodi američka agencija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Inženjer, školovan u SAD, na univerzitetu Južna Kalifornija, koji je napravio nekoliko neverovatnih preokreta tokom šesnaestomesečne tranzicije ka demokratiji u Egiptu, je zagonetka. Uprkos obrazovanju, on ponekad teško komunicira u javnosti ili sa sekularnom elitom.

Mursi (60), profesor koji nosi naočare i bradu, za dlaku je pobedio na najslobodnijim izborima u istoriji Egipta i sada mora da pokaže srčanost pred savetom vojnih generala, koji je od svrgavanja Hosnija Mubaraka pa do danas na vlasti.

On se 35 godina poslušno pridržavao striktnih pravila Muslimanske braće i njihove "tvrde" doktrine, ali se ne smatra "čovekom ideja" te grupe, već više onim ko samo sprovodi politiku.

Kritičari međutim smatraju da Mursi pripada tvrdom krilu Muslimanske braće, koji pokazuje malo fleksibilnosti i spremnosti na kompromise.

Neki bivši i sadašnji pripadnici Muslimanske braće ocenjuju da "Mursi nema talenta, ali da je veran i lojalan liderima grupe i da će odigrati bilo koju ulogu koju mu oni dodele, ali bez kreativnosti i jedinstvenosti".

Mursi je tokom kampanje pre prvog kruga izbora u maju, obećao da će uspostaviti šerijatski zakon, da bi u drugom krugu, u kojem mu je protivkandidat bio političar iz Mubarakove ere Ahmed Šafik, ublažio priču, pojavio se pod sloganom "Naša snaga je naše jedinstvo", a sebe nazvao "kandidatom revolucije".

Na poslednjim plakatima pojavio se pored sveštenika i žene koja ne nosi konzervativnu muslimansku maramu.

Mursi je izjavio da želi da u Egiptu iskoreni korupciju i neefikasne vladine agencije i obnovi ekonomiju.

To će, međutim, biti teško, a Muslimanka braća imaju male šanse da sprovedu bilo šta iz svoje agende, jer je poslednjih dana, vojni savet raspustio većinski islamistički parlament i u potpunosti preuzeo vlast, ostavljajući predsedniku veoma malo nadležnosti u važnim oblastima politike, zaključuje američka agencija.
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.