Zaev: Makedonska vlast potpuno kontroliše sudstvo

Izvor: Blic, 15.Feb.2015, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: Makedonska vlast potpuno kontroliše sudstvo

Predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev optužio je danas na konferenciji za novinare u Skoplju premijera Nikolu Gruevskog ne samo za nelegalno prisluškivanje više od 20.000 građana Makedonije, već i da "potpuno kontroliše sudstvo i pravosudni sistem".

Kako se navodi na zvaničnoj internet stranici SDSM-a, Zaev je novinarima u stranačkim prostorijama preko nekoliko snimaka prisluškivanih razgovora pokazao da je jasno "ko je uništio ustavni poredak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Makedonije".

Zaev je ranije rekao da je "prisluškivanje organizovao makedonski premijer, a da su (snimci) u njegov posed došli uz pomoć patriota iz redova službi bezbednosti".

"Čućete kako ministar pravde iz VMRO DPMNE i ministarka unutrašnjih poslova dogovaraju sudsku odluku, kako direktor Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu naručuje izbor predsednika Vrhovnog suda s (albanskom) Demokratskom unije za integraciju (sa kojom je VMRO DPMNE u koaliciji) i šta nudi zauzvrat", rekao je Zaev.

Među snimcima prisluškivanih razgovora koji su danas obelodanjeni medijima u Skoplju su i, kako je Zaev naveo, "dogovor i porudžbine sudskih odluka u kojima je učestvovalo politički vrh VMRO DPMNE, predsednik Vrhovnog suda Makedonije i aktuelni republički javni tužilac", ali i narudžbine sudskih presuda koje je vršio jedan od istaknutih novinara u Makedoniji.

"Ovo nedvosmisleno otkriva zašto su zatvori u Makedoniji puni političkih zatvorenika, kako se montiraju sudski procesi protiv neistomišljenika, kako se nameštaju sudske presude protiv novinara koji nisu saradnici vlasti i protiv svakoga ko nije saradnik valsti", kazao je Zaev.

On je ocenio da su time prekršeni članovi 17, 18 i 25 makedonskog Ustava koji se odnose na slobodu i tajnost komunikacije, garanciju privatnosti, dostojanstvo i ugled građana, kao i da su prekršeni članovi Ustava koji se odnose na vladavinu prava, na podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, na samostalnost i nezavisnost sudstva i javnog tužilaštva.

Ovo je drugi put da je Zoran Zaev od početka februara javnosti u Makedoniji prezentovao snimke prisluškivanih razgovora za koje je ranije naveo da ih je "organizovao Nikola Gruevski u sprezi s načelnikom državne Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu Sašom Mijalkovim, a koji su došli u njegov posed "zahvaljujući patriotama u službama bezbednosti".

Afera s prisluškivanjem potresa Makedoniju od kraja januara kada je u policijskoj akciji "Puč" protiv ukupno šest osoba podignuta krivična prijava "zbog ugrožavanja ustavnog poretka", među kojima je i Zoran Zaev, inače gradonačelnik Strumice.

Makedonski premijer Nikola Gruevski optužio je tada osumnjičene, koji su svi osim Zorana Zaeva i uhapšeni, da "uz pomoć stranih službi žele destabilizaciju Makedonije", dok je Zaeva optužio i da je pokušao državni udar ucenama državnog vrha, ali i da je "do snimaka prisluškivanih razgovora došao uz pomoć strane obaveštajne službe".

SDSM Zorana Zaeva, koja je glavna opoziciona politička partija u Makedoniji, ne priznaje rezultate vanrednih parlamentarnih izbora 2014. godine na kojima je većinu dobila VMRO DPMNE i od formiranja novog parlamenta ne učestvuje u njegovom radu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zaev: Vlast kontroliše sudstvo

Izvor: B92, 15.Feb.2015

Predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev optužio je premijera Nikolu Gruevskog da "potpuno kontroliše sudstvo i pravosudni sistem"...Kako se navodi na zvaničnoj internet stranici SDSM-a, Zaev je novinarima u stranačkim prostorijama preko nekoliko snimaka prisluškivanih razgovora...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.