Izvor: B92, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadovoljstvo dogovorom u Lisabonu

Lisabon, Brisel -- Lideri EU zadovoljni što su uspeli da se dogovore i potpišu Lisabonski ugovor.

Predsednici i premijeri 27 zemalja članica Evropske unije potpisali su juče "Ugovor iz Lisabona" kojim se uvodi nov način funkcionisanja zajednice. Njime se, između ostalog, u mnogim oblastima ukida pravo veta zemalja članica, uvodi se institucija predsednika Unije i značajno se povećavaju ovlašćenja predstavnika za spoljne poslove.

Gordon Braun, premijer Velike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Britanije poslednji je i odvojeno od ostalih potpisao Lisabonski ugovor, 10 kilograma teški sporazum koji je zamenio propali Ustav evropske Unije.

Analitičari ocenjuju da je takvim postupkom Braun želeo da pokaže posebnu poziciju Velike Britanije u Uniji.

"Diskutovaćemo o deklaraciji o globalizaciji, čiji smo nacrt izradili zajedno sa Portugalijom. To je ujedno i signal da želimo da razgovaramo o krupnim ekonomskim pitanjima u budućnosti”, rekao je Braun.

On je dodao da je neophodno razgovarati i o bezbednosnim problemima, kao i o problemima sa životnom sredinom od kojih zavisi budućnost Evrope.

Ostali lideri Evropske unije na potpisivanje gledaju kao na novi početak.

„Predstavnik za spoljnu politiku, predsednik Saveta, omogućiće nacionalnim parlamentima i građanima veći uticaj na odluke koje će se donositi u Evropi. Zbog toga je ovaj dan dobar dan za Evropu”, rekla je Angela Merkel, kancelarka Nemačke.

Nikola Sarkozi, predsednik Francuske izjavio je da je Evropa posle deset godina konačno našla rešenje.

„Sa pojednostavljenim sporazumom Evropa će imati jednostavna institucionalna pravila, biće efikasnija. To je veoma važan korak u kojem je Francuska učestvovala”, rekao je on.

Prioritet Unije, prema rečima fransuskog predsednika, je jedinstvena evropska politika prema imigrantima, kao i zaštita životne sredine.

Sporazum da bi stupio na snagu treba bude ratifikovan u nacionalnim parlamentima do 2009. godine.

Samo je Irska najavila da će se o sporazumu izjašnjavati građani na referendumu.

Grupa za razmišljanje o budućnosti EU

Lideri Evropske unije izabrali su danas bivšeg španskog premijera Felipea Gonsalesa za predsednika grupe koja će biti zadužena za razmišljanje o budućnosti Unije za period 2020-2030, saopštio je predsedavajući EU Portugal.

Ta, kako je nazvana, "grupa za razmišljanje" neće imati izričiti mandat za bavljenje pitanjem granica Unije zbog protivljena više članica EU. Rad će početi u drugoj polovini 2008. i činiće je još 10 članova.

Grupa treba da svoje zaključke predstavi 2010, ali oni neće biti obavezujući za lidere Unije.

Veći broj evropskih zemalja je s oklevanjem prihvatilo formiranje te grupe zato što mnoge misle da će poslužiti kao izgovor da se zatvori put ulasku Turske u Uniju.

Od grupe je zatraženo da "prouči rešenja ... za osnovna pitanja sa kojima Unija treba da se suoči". Ona će raditi i na "stabilizaciji i prosperitetu kako Unije tako i regiona koji je okružuju", pišu agencije.

U mandatu grupe se pominju i privredna i socijalna pitanja, pitanja bezbednosti, životne sredine i energije.

Prema oceni agencija, jedna stvar je jasna - grupa neće otvoriti "Pandorinu kutiju" kad je reč o evropskim institucijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.