Izvor: B92, 09.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinutost zbog pobede desnice

Brisel, London -- Evropski jevrejski kongres smatra "alarmantnim" uspeh desničarskih partija na izborima za Evropski parlament, održanim od 4. do 7. juna.

Ta organizacija, koja predstavlja jevrejske zajednice iz cele Evrope, tvrdi da osvajanje mesta u Evropskom parlamentu, bazirano na "rasističkim, antisemitskim i ksenofobičnim platformama", ukazuje na "urušavanje tolerancije".

Jevrejski kongres, čije sedište je u Parizu, u saopštenju izdatom danas nazvao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ishod glasanja "znakom upozorenja" EU da se uhvati u koštac sa netolerancijom i rasizmom.

"Evropljani svih porekla, nacija i religija žele da nas naši izabrani predstavnici ujedine, a ne da nas dele", dodaje se u saopštenju.

U izborima za Evropski parlament, desničarske partije iz Holandije, Britanije, Austrije, Mađarske i Rumunije ostvarile su značajnu pobedu.

Demonstranti jajima gađali vođu ultradesnice

Britanski demonstranti gađali su danas jajima lidera ultradesničarske Britanske nacionalne partije (BNP) Nika Grifina i naterali ga da napusti konferenciju za novinare ispred zgrade parlamenta.

Okupljeni demonstranti nosili su transparente na kojima je pisalo "Stop fašističkoj BNP".

Grifin je u ponedeljak izabran za poslanika Evropskog parlamenta, a BNP je prvi put osvojila dva mesta u evropskoj skupštini.

BNP ne prihvata članove koji nisu belci i protivi se imigraciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.