Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinutost zbog ekstremne desnice

Berlin -- Nemačke političke stranke zabrinute su zbog ulaska ekstremno desničarske partije NPD u parlament jedne pokrajine.

Naime, Nacionaldemokratska partija Nemačke NPD, poznata po propagiranju mržnje prema svemu "različitom", ušla je u parlament savezne pokrajine Meklenburg-Predpomeranija, na nekadašnjem socijalističkom istoku. Ostale stranke najavile su da će se u narednom periodu pojačati borbu protiv nje demokratskim sredstvima.

NPD, stranka obojena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mržnjom prema strancima i netrpeljivošću prema svim "različitim" kategorijama stanovništva, osvojila je na jučerašnjim izborima u ovoj pokrajini 7,3 odsto glasova. Na prošlim izborima pre četiri godine dobila je samo 0,8 odsto.

Socijaldemokratski šef vlade Meklenburga-Predpomeranije Harald Ringstorf, koji već osam godina vlada sa reformisanim komunistima, najavio je da će u narednom mandatu glavni zadatak njegove vlade biti da "građanima pokaže da NPD ne nudi nikakve valjane alternative".

Slična mišljenja izneli su i drugi pokrajinski i savezni političari koji ulazak NPD-a u parlament u Šverinu smatraju "lošim signalom za demokratiju".

Glavni kandidat NPD-a za Meklenburg-Prepomeraniju Udo Pasters je sinoć u jednom intervjuu potvrdio da je tokom predizborne kampanje odao priznanje "Hitleru kao fenomenu".

"Taj čovek je fenomen - vojno, socijalno, ekonomski. Uradio je velike stvari na skoro svim područjima", rekao je Pasters, dodajući doduše da je to rekao "vrednosno neutralno" i "mereno samo objektivno merljivim rezultatima u svim oblastima".

Pre dve godine je tadašnja socijaldemokratsko-zelena savezna vlada pokrenula proceduru za zabranu ove ekstremno desničarske stranke. Ali postupak je pred kraj neslavno propao, kada se otkrilo da su krunski svedoci bili zapravo u NPD ubačeni agenti državne bezbednosti.

Meklenburg-Predpomeranija je, posle Saksonije, druga savezna pokrajina (opet na nekada socijalističkom istoku zemlje) u kojoj je NPD uspela da uđe u parlament.

Takođe radikalno desna Nemačka narodnjačka unija (DVU) zastupljena je u parlamentima Brandenburgu i u Bremenu, koji ima status federalne jedinice.

Jedino "utešno" kod izbornih uspeha desničarskih stranaka koje, uglavnom u siromašnijim i nezaposlenošću više pogođenim delovima zemlje populističkim parolama mobilišu birače, jeste da su obično nepripremljene za parlamentarni život. Njihovim poslanicima uglavnom nedostaje znanje, strpljenje i govornička veština da bi ušli u ozbiljnu političku parlamentarnu borbu.

Drastični porast nasilja

U Nemačkoj je u prošloj godini došlo do drastičnog porasta nasilja ekstremnih desničara.

Prema navodima Saveznog ureda za suzbijanje kriminala, broj krivičnih dela sa ekstremno desničarskom pozadinom porastao je u odnosu na 2004. godinu čak za 27 odsto - sa 12.051 na 15.361 u prošloj godini.

Broj nasilničkih delikata pak porastao je sa 776 na 958, dok je broj ekstremno desničarski motivisanih telesnih povreda porastao sa 640 na 816.

U prošloj godini je porastao i broj neonacista sa 3.800 na 4.100. Istovremeno je broj pripadnika skinheds-grupa spremnih na nasilje porastao sa 10.000 na 10.400. Međutim, ukupan desnoekstremistički potencijal je opao - sa 40.700 pripadnika ovakvih grupacija na 39.000.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.