Izvor: Politika, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinjavajući eho burne prošlosti

Predsedništvo EU apeluje na sve reformski orijentisane stranke u Beogradu da iskoriste ustavni rok do 15. maja za stvaranje većinske, demokratske vlade, koja bi obnovila evropsku orijentaciju politike Srbije

Prema izveštajima agencija
Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rene van der Linden izrazio je juče zabrinutost izborom radikala Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije, uz ocenu da je to "teret za Srbiju i njenu sposobnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da izvrši zadatak" predsedavajućeg Komiteta ministara Saveta Evrope, funkciju koju preuzima za dva dana. "Sa zabrinutošću sam primio vest o izboru Nikolića, člana partije koju predvodi optuženi za ratne zločine, na mesto predsednika Skupštine Srbije", izjavio je Van der Linden. "U odlučujućem trenutku kada je Srbiji potrebno da više nego ikad učvrsti saradnju sa ovim institucijama, kako bi se opredelila za demokratsku budućnost, zaštitu ljudskih prava i vladavinu prava, reči novog predsednika odzvanjaju kao zabrinjavajući eho burne prošlosti", stoji u saopštenju iz sedišta evropske organizacije za zaštitu ljudskih prava u Strazburu čija je Srbija država članica. "Vrednosti PS SE su u potpunoj suprotnosti vrednostima partije gospodina Nikolića. Uzimajući u obzir težinu ovog problema, PS će nastaviti da budno prati razvoj događaja", poručio je Van der Linden.

I nemačko predsedništvo Evropske unije juče je izrazilo zabrinutost zbog izbora Tomislava Nikolića, jer je "politika SRS do sada bila jasno usmerena protiv približavanja Srbije EU". Predsedništvo EU apeluje na sve reformski orijentisane stranke u Beogradu da iskoriste ustavni rok do 15. maja za stvaranje većinske, demokratske vlade, koja bi obnovila evropsku orijentaciju politike Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva inostranih poslova SR Nemačke.

Izrazima zabrinutosti pridružuje se i Francuska zbog izbora Tomislava Nikolića za predsednika srpskog parlamenta, izjavio je juče Tanjugu u Parizu portparol Ministarstva spoljnih poslova Žan-Batist Matej.

"Vlada Francuske je sa zabrinutošću primila vest o izboru Tomislava Nikolića (...) zahvaljujući glasovima partije aktuelnog premijera (Vojislava) Koštunice", rekao je portparol Ke d'Orseja. "Pozivamo ga (Koštunicu), kao i sve demokratske partije, da učine sve neophodne napore kako bi, u najkraćem roku i u duhu poštovanja ustavnih pravila, formirali vladu sposobnu da garantuje evropsku budućnost Srbije i da pristupi reformama s jasnom demokratskom perspektivom", naglasio je Matej.

Direktor Balkanske inicijative u Američkom institutu za mir Danijel Server ocenio je da je izbor Nikolića za predsednika Skupštine Srbije šamar onima koji podržavaju razvoj demokratije u Srbiji, ali i logičan ishod izbornih rezultata, jer su radikali najjača stranka u parlamentu. "Niko nema ništa protiv izbora Nikolića... pošto je njegova stranka najveća u Skupštini, ali treba imati na umu druge posledice, posebno u pogledu budućeg statusa Kosova", rekao je Server "Glasu Amerike".

Zapadna štampa piše u velikoj meri o izboru Tomislava Nikolića uz ocenu da je to rezultat podela među proevropskim, reformskim strankama, da zato u Beogradu još nije formirana vlada i da Srbija prolazi kroz političku krizu.

S. R.

-----------------------------------------------------------

Angela Merkel razgovarala sa Koštunicom

Berlin - Savezna kancelarka Angela Merkel juče je u telefonskom razgovoru upozorila predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunicu da treba da se učine napori da bi do naredne sedmice ipak bila formirana demokratska vlada i time očuvana evropska perspektiva zemlje.

Portparol nemačke savezne vlade Ulrih Vilhelm saopštio je na konferenciji za novinare da je kancelarka u razgovoru sa Koštunicom "ozbiljno upozorila" da Srbija treba da "iskoristi kratko preostalo vreme za formiranje demokratske vlade".

Ulrih nije preneo šta je predsednik Vlade Srbije rekao kancelarki koja je, kao i prethodno Evropska unija, izrazila zabrinutost zbog izbora Tomislava Nikolića za predsednika Narodne skupštine.

Beta

[objavljeno: 10.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.