Zabranjeni grad bez automobila

Izvor: Blic, 22.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjeni grad bez automobila

Među prostranim stenjem i prašinom, u jednom od najsurovijih predela na našoj planeti, Ujedinjeni Arapski Emirati spremaju se da sagrade veštački grad, koji sam zadovoljava sve svoje potrebe, za koji je dizajn uradio britanski arhitekta Lord Foster.

Mesto na kome treba da nikne ovaj grad nimalo ne obećava. Kilometrima je udaljeno od zagađenog mora, jarko sunce leti prži na 50 stepeni Celzijusa, nema sveže vode, niti životinja. Ali, na desetine milijardi petro-dolara uliće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se na ovih sedam kvadratnih kilometara pustinje na obodu Abu Dabija.

Nazvan Masdar (izvor - na arapskom), grad opasan zidinama, treba da bude dom za 50.000 stanovnika i 1.500 kompanija. U njemu neće biti automobila i koristiće obnovljivu energiju, u najvećem delu solarnu.

Ovaj ekološki grad u pustinji formalno je predstavljen juče na samitu o izvorima energije budućnosti u Abu Dabiju, na kome prisustvuju i britanski ministar za trgovinu i princ Endru.

„Ovaj projekat je izuzetno ambiciozan", rekao je Džerar Evendin, stariji partner u arhitektonskoj firmi Lorda Fostera u Londonu. „Pozvani smo da dizajniramo grad u kome će nivo ugljen-dioksida biti ravan nuli. Na ovom nepristupačnom mestu treba da pogledamo nazad u istoriju i da vidimo kako su se drevna naselja prilagođavala okolini." Građevine će biti zbijene kao u kasabi, a rashlađivanje će se obavljati uz pomoć turbina koje će usmeravati povetarac iz pustinje i rasterivati topao vazduh. Nijedna zgrada neće imati više od pet spratova, a grad će biti okrenut severoistočno ka jugozapadu, kako bi se uspostavio najbolji odnos sunčeve svetlosti i hlada. Mnogi putevi biće široki samo tri metra i dugački samo 70 metara, kako bi se razvila mikroklima i omogućilo strujanje vazduha; krovovi će dozvoljavati protok vazduha, i praviti hladovinu leti. Takođe, niko neće biti udaljen više od 200 metara od stanica vozila gradskog prevoza, a na ulicama će se nalaziti stubovi i fontane.

Glavna ideja arhitekata bila je da se smanji količina energije potrebna da se sagradi grad i da se u njemu živi, a onda da se solarna energija maksimalno koristi. „Počećemo sa velikom centralom na solarni pogon, koja će obezbediti struju da bi se grad podigao. Pokušavamo da dokažemo da se ona može stvarati u granicama grada", kaže Evendin.

Podaci o troškovima nisu otkriveni, niti ko će tamo živeti, ali novac, očigledno, ne predstavlja nikakav problem. Sa najmanje jednim bilionom dolara investiranih u inostranstvu i sa rezervom od gotovo 100 milijardi barela nafte, Abu Dabi je jedan od najbogatijih gradova na svetu. Njegovih 420.000 stanovnika teoretski su teški oko 17 miliona dolara svaki.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.