Zabrana leta putnicima koji odbiju skeniranje

Izvor: Blic, 03.Feb.2010, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana leta putnicima koji odbiju skeniranje

Putnicima koji odbiju da prođu kroz nove skenere tela na aerodromima biće zabranjeno da lete, saopštila je britanska vlada, preneo je "Telegraf".

Stroga pravila potvrđena su tokom uvođenja novih skenera za čitavo telo na aerodromima "Hitrou" i "Mančester". Svi putnici, uključujući i decu, mogu biti izabrani za prolazak kroz skener, saopštilo je Ministarstvo za saobraćaj Velike Britanije.

Skeneri postavljeni na terminalu 4 na "Hitrouu" i "Mančesteru", napravljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u svrhu otkrivanja eksploziva, deo su programa koji će se proširiti na sve glavne aerodrome u zemlji.

Osoblje aerodroma "Hitrou" u međuvremenu se obučava za uočavanje "neobičnog ponašanja" putnika i za donošenje odluke koji će od njih proći kroz dodatno istraživanje. U neobično ponašanje putnika, između ostalog, spadaju i nervoza ili uznemirenost tokom prolaska kroz terminal.

Novim skenerima potrebno je oko 15 sekundi da pregledaju jednu osobu. Uprava "Hitroua" nije, međutim, navela koliko će putnika biti skenirano dnevno, ali je ministar saobraćaja rekao da će samo mali deo njih biti odabran. On je takođe naveo da niko neće biti izabiran na osnovu rase, godina ili pola.

Takođe, putnici imaju pravo da zahtevaju da osoba koja pregleda slike sa skenera bude istog pola, a obezbeđenje neće gledati putnike koji su prošli kroz aparat. Sve slike biće uništene nakon što putnik prođe kroz skener, podsetio je "Telegraf".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.