Izvor: Blic, 05.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravljeni špijun

Zaboravljeni špijun

PARIZ - Fric Kolbe, čije je ratno ime bilo Džordž Vud, od 1943. do 1944. godine isporučio je OSS-u, preteči američke obaveštajne agencije CIA, na hiljade veoma važnih dokumenata o nacističkoj Nemačkoj, a nakon rata je zaboravljen od svih i tiho je nestao 1971. godine, kada ga je jedva desetak ljudi ispratilo na put bez povratka. Taj tihi i diskretni čovek nikada nije bio član Nacističke partije Hitlera, ali je ipak bio visoki funkcioner >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ministarstva inostranih poslova Trećeg rajha, budući da je uživao poverenje najbližih saradnika Hitlerovog ministra inostranih poslova Fon Ribentropa. Amerikancima je slao tolike količine veoma važnih i poverljivih podataka da su počeli da sumnjaju u njega. Na kraju rata niko ga se nije setio, niko ga nije pohvalio, niko mu nije zahvalio, ni potapšao ga po ramenu.

Posleratna nemačka administracija je propustila da pomene njegov doprinos, daleko od zanemarljivog, svrgavanju nacističkog režima. Amerikanci su takođe prelazili ćutke preko njegovih zasluga i Kolbe je pao u zaborav. Čak ni članci koji su se pojavili 1953. u američkoj štampi o njegovoj neobičnoj sudbini, u kojima se on spominje kao 'najvredniji i najplodniji izvor podataka koje su američke obaveštajne službe imale u Nemačkoj', ništa nisu promenili. Kolbe je nastavio da živi tiho i povučeno, kao i u vreme kada je bio jedan od najboljih špijuna, ali sada kao prodavac kosilica za travu u Švajcarskoj. Jedino ga je do kraja života mučilo pitanje da li je bio izdajica ili borac za demokratiju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.