Izvor: B92, 10.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za pravednost, protiv siromaštva"

Njujork -- Svaka država je dužna da se bori protiv siromaštva jer to je stvar pravednosti i prava čoveka, kaže Luiz Arbur.

Prema rečima komesarke Ujedinjenih nacija za prava čoveka, da bi borba protiv siromastva bila uspešna, moraju se rešavati i srodni problemi: diskriminacija, raspodela resursa i korupcija. "Uz to, mnoge bogate države tek treba da dostignu nivo isplate pomoći zemljama u razvoju koji su same obećale, a ipak nastavljaju da deset puta više troše na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje vojne budžete", kaže ona.

Bogate zemlje troše gotovo četiri puta više novca na subvencije domaćih poljoprivrednika nego na pomoć siromašnim zemljama. Zbir poljoprivrednih subvencija bogatih je gotovo ravan ukupnom nacionalnom proizvodu zemalja Afrike, upozorila je Luiz Arbur.

UN su odlučile da prepolove siromaštvo u svetu do 2015, pod uslovom da bogate države povećaju pomoć za razvoj siromašnih na 0,7 odsto svog bruto nacionalnog proizvoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.