Izvor: B92, 28.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za petama nacističkom zločincu

Berlin -- Nemački istražioci su za petama Aribertu Hajmu, jednom od poslednjih istaknutih nacističkih ratnih zločinaca.

Nemačka već decenijama traži Hajma, doktora iz SS jedinica optuženog da je injekcijama ubrizganim u srce ubio stotine ljudi u koncentracionim logorima.

Ranije ovog meseca, Austrija je saopštila da nudi nagradu od 50.000 evra za informaciju koja bi vodila hapšenju Hajma i Alojza Brunera, koji je pomogao u organizovanju deportacije Jevreja u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << logore smrti. Bruner je bio pomoćnik Adolfa Ajhmana.

Nemački nedeljnik "Špigl" piše da su se istražioci u svojoj potrazi usredsredili na Španiju i Austriju, kao i da su dobili nagoveštaje od prijatelja i rođaka Hajma, poznatog kao "Doktor Smrt" u koncentracionom logoru Mathauzen.

Prema centru "Simon Vizental", 93-godišnji Hajm se najverovatnije krije u Španiji ili Latinskoj Americi.

Nemačka je već ranije ponudila 130.000 evra za informaciju o Hajmu, dok je ponuđena nagrada austrijskih vlasti prva takva te zemlje. Austriju decenijama optužuju da se ne trudi dovoljno u potrazi za nacistima, kao i da je na sudu isuviše obzirna prema njima.

Za Brunera se smatra da se krije u Siriji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.