Izvor: B92, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za obnavljanje ozonskog omotača

Toronto -- Predstavnici vlada gotovo svih zemalja u Torontu postigli dogovor o bržem eliminisanju štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Dogovor će omogućiti da se ubrza primena sporazuma o zamrzavanju i izbacivanju iz upotrebe hidrohlorofluorokarbonata koji se koriste u aparatima za domaćinstvo, sprejevima za kosu i klima uređajima, izjavio je predstavnik Programa UN za zaštitu životne sredine Nik Natal.

Dogovor o ubrzanoj primeni Protokola iz Montreala, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su predstavnici 191 zemlje sveta zaključili još 1987. u ovom kanadskom gradu radi zaštite ozonskog omotača od štetnih hemikalija, predviđa da razvijene zemlje smanje proizvodnju i potrošnju hemikalija iz grupe HCFC za 75 odsto do 2010, a za 90 odsto do 2015, dok bi potpuna obustava važila od 2020, deset godina ranije nego što je prvobitno bilo planirano.

Prema najnovijem dogovoru, zemlje u razvoju će smanjiti proizvodnju i potrošnju ovih hemikalija za deset odsto do 2015, za 35 odsto do 2020, a za 67,5 odsto do 2025, dok će završna faza potpune zabrane stupiti na snagu 2030. godine, preneo je AP.

Prema proceni američkih zvaničnika, sporazum će prepoloviti emisiju hemikalija koje štete ozonskom omotaču.

"Ova mera će ne samo ubrzati oporavak ozonskog omotača, već predstavlja i jednu od najznačajnijih novih globalnih akcija za suprotstavljanje klimatskim promenama," navela je u saopštenju Bela kuća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.