Za lidere G-7 letačke akrobacije i protesti na zemlji

Izvor: RTS, 26.Maj.2017, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za lidere G-7 letačke akrobacije i protesti na zemlji

Dok je akrobatski tim italijanskog vazduhoplovstva "Freče Trikolori" pozdravio lidere G-7 na Siciliji ispisujući u letu boje italijanske zastave, ekološki aktivisti su organizovali proteste na obali.
Letačku akrobaciju lideri sedam najrazvijenijih zemalja posmatrali su iz bašte elitnog hotela San Domeniko Palas u Taormini, gde se održava samit G-7.

Borba protiv terorizma, trgovina, migracije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i klimatske promene neke su od tema dvodnevnog samita. Dok se o merama za borbu protiv terorizma očekuje lak dogovor, razlike u stavovima o klimatskim promenama i trgovini između američkog predsednika i drugih lidera su velike.
Nemačka kancelarka, japanski i kanadski premijer na ovakvom skupu su već veterani, a za čak četvoro lidera, među kojima je i domaćin italijanski premijer Paolo Đentiloni ovo je prvi samit G7. Ipak, sve oči uprte su u američkog predsednika, pre svega zbog njegove najave o napuštanju pariskog sporazuma o klimatskim promenama, zbog čega su protestovali aktivisti Oksfama i Grinpisa. Donalda Trampa, međutim, više zaokuplja drugo pitanje. Sa japanskim premijerom se dogovorio o proširenju sankcija Pjongjangu.
"Posebno ćemo se usredsrediti na problem Severne Koreje, koji je krupan, globalni i biće rešen u nekom trenutku. Možete se kladiti u to", poručio je Tramp.
Ostale lidere G7 zabrinjava to što bi Tramp mogao da promoviše protekcionističku agendu u trgovini. Nemački Špigl je preneo da je Tramp u Briselu kritikovao prodaju nemačkih automobila u Americi rekavši da su Nemci "veoma loši", ali su evropski zvaničnici pojasnili da njegove izjave nisu bile tako oštre i da je postojao problem u prevodu. I druga sporna pitanja sad su manje sporna.
"Moj je stav da o pitanju Ukrajine možemo da nađeno zajednički stav sa Amerikom. Mislim da je realno da nastavimo zajedničku politiku prema Rusiji, uključujući i sankcije", kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.
U međuvremenu su aktivisti ekoloških organizacija "Grinpis" i "Oksfem" protestovali protiv klimatskih promena što je jedno od najproblematičnijih pitanja na agendi dvodnevnog sastanka.
Aktivisti "Grinpisa" su u osam kajaka na moru raširili transparente sa porukama među kojima i "Planeta Zemlja na prvom mestu", prenosi AP.
Na obali su otkrili svoju Statuu slobode visoku četiri metra sa pojasom za spasavanje kao simbolom patnji migranta i pretnji od povećanja nivoa mora što je, kako upozoravaju, posledica klimatskih promena.
Aktivisti "Oksfema" su nosili maske sa likovima sedam lidera i transparent na kojem je pisalo "Sporazum iz Pariza" čije napuštanje je najavio presednik SAD Donald Tramp.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.