Za dlaku izbegnuta nuklearna katastrofa u Atlantiku

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za dlaku izbegnuta nuklearna katastrofa u Atlantiku

Nuklearna podmornica britanske Kraljevske mornarice „HMS Vangard” sudarila se početkom februara sa francuskom nuklearnom podmornicom „Le Triomfan” u vodama Atlantskog okeana, potvrdili su britanski zvaničnici. Uprkos tome što su oba plovila naoružana nuklearnim bojevim glavama imala sonar, izgleda da nijedno od njih nije spazilo ono drugo.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije juče je saopštilo da nuklearna bezbednost nije narušena i da je počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istraga sa obe strane Lamanša. Mediji navode da je „HMS Vangard” sa vidljivim pukotinama i ogrebotinama odvučena do baze u Fazlejnu na ostrvima Firt of Klajd u Škotskoj. Portparol francuske mornarice kazao je da niko od članova posade „Le Triomfan” nije povređen u sudaru. Podmornica se nakon incidenta, u pratnji fregate, vratila u bazu L’Il Long u blizini Bresta, na severozapadu Francuske.

I „HMS Vangard” i „Le Triomfan” predstavljaju ključne tačke nuklearne odbrane dve zemlje i nosile su nuklearne projektile. Na oba plovila, dužine 150 metara, nalazilo se oko 240 mornara. Ministarstvo odbrane Francuske izdalo je saopštenje u kojem se kaže da se „Le Triomfan” sudarila sa potopljenim objektom, verovatno kontejnerom, dok se vraćala iz patrole.

„Oštećena je kupola sonara koja se nalazi na prednjoj strani podmornice. Ovaj incident nije prouzrokovao nikakve povrede među posadom i ni u jednom trenutku nije ugrozio nuklearnu bezbednost”, navedeno je u saopštenju francuskog Ministarstva odbrane.

Aktivisti kampanje za nuklearno razoružavanje opisali su sudar kao „nuklearnu noćnu moru najvišeg stepena”. Kejt Hadson, predsednica te organizacije, izjavila je da je sudar dve podmornice, koje su obe imale nuklearne reaktore i nuklearno naoružanje, mogao da uzrokuje ispuštanje ogromne količine radijacije i da raseje bojeve glave duž dna okeana.

Akcidenti i sudari nuklearnih podmornica

Sovjetska podmornica K-19 imala je nuklearni akcident u julu 1961, a u novembru 1969. sudarila se u Barencovom moru sa američkom podmornicom „USS Gejto” i pretrpela manja oštećenja

Američka podmornica „USS Trešer” potonula je u aprilu 1963. u vodama blizu savezne države Masačusets tokom dubinskog testiranja, a niko od 129 članova posade nije preživeo.

Američka podmornica „USS Skorpion” potonula je u maju 1968. nakon obavljene misije kontrole sovjetskih podmorskih aktivnosti oko Azorskih ostrva, a veruje se da je uzrok potonuća bila unutrašnja eksplozija, uz 83 žrtve.

Na sovjetskoj podmornici K-219 u oktobru 1986. godine u vodama oko Bermudskih ostrva došlo je do topljenja nuklearnog reaktora, a eksploziju koja bi kontaminirala istočnu obalu SAD sprečio je mornar Sergej Preminjin, koji je poginuo prilikom intervencije.

Ruska podmornica „K-141 Kursk” potonula je u Barencovom moru u avgustu 2000. godine nakon unutrašnje eksplozije prilikom ispaljivanja torpeda, a niko od 118 mornara nije preživeo.

„HMS Vangard”

-Porinuta 1992.

-Jedna od četiri britanske podmornice koje nose nuklearne rakete klase „trident”

-Težina 16.000 tona, dužina 150 m

-Može da nosi 48 nuklearnih glava na ukupno 16 raketa

-Dvogodišnji remont završen 2007. kao deo ugovora vrednog pet milijardi funti

-Očekuje se da bude zamenjena 2024. godine

„Le Triomfan”

-Porinuta 1994. godine

-Jedna od četiri francuske podmornice na nuklearni pogon sa balističkim raketama (SSBN)

-Težina 14.000 tona, dužina 138 metara

-Može da nosi 16 balističkih raketa sa nuklearnim glavama

-Posada: 110, uključujući 15 oficira

-Podvodna brzina preko 25 čvorova

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudar podmornica

Izvor: RTV Pink, 16.Feb.2009, 14:41

Sudarile se britanska i francuska nuklearna podmornica . . . Britanska i francuska nuklearna podmornica, koje su nosile nuklearne projektile, sudarile su se početkom meseca u dubinama Atlantika, objavio je danas britanski San. .

Nastavak na RTV Pink...

Sudar nuklearnih podmornica

Izvor: B92, 16.Feb.2009

Pariz, London -- Britanska i francuska nuklearna podmornica, koje su nosile nuklearne projektile, sudarile su se početkom meseca u dubinama Atlantika, potvrdile su dve zemlje... Francuski i britanski zvaničnici potvrdili su danas sudar nuklearnih podmornica dve zemlje početkom meseca u Atlantskom...

Nastavak na B92...

Francuska i Britanija potvrdile sudar podmornica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Feb.2009

Francuski I britanski zvaničnici potvrdili su danas sudar nuklearnih podmornica dve zemlje početkom meseca u Atlantskom okeanu, navodeći da nije bila dovedena u pitanje bezbednost. "Niko nije povredjen. Ni njihove misije niti nuklearna bezbednos ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.