ZLO NE SPAVA Evropski džihadisti su na nogama i spremni za napade na CEO SVET

Izvor: Blic, 24.Mar.2016, 07:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZLO NE SPAVA "Evropski džihadisti su na nogama i spremni za napade na CEO SVET"

Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Briselu i još jednom nas podsetila na svoje bolesne ambicije koje prevazilaze granice Bliskog istoka i lako dolaze do Evrope.

Na zvaničnoj stranici samoproklamovanog kalifata stoji da su njihovi borci preuzeli odgovornost za napade na aerodromu i metrou u kojima je stradao 31 čovek, a kao razlog su naveli “učešće Belgije u koaliciji protiv ISIS”.

Birselski napad još jednom ilustruje jačinu želje islamista >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da vrše terorizam nad civilima na teritoriji koja je daleko van njihove kontrole. Kada su se 2013. i 2014. uspostavili u Siriji i Iraku, ISIS se odmah ogradio od ostalih terorističkih grupa kao što je Al Kaida koja nikada nije kontrolisala neku teritoriju.

Danas, pak, ISIS već ima dve ogromne prednosti - kvazidržavu u okupiranim delovima Sirije i Iraka i široko rasprostranjenu međunarodnu mrežu neuporedivu sa onom Al Kaidinom.

I, skoro svaki put kada ISIS izgubi deo teritorije u Siriji i Iraku, pokaže zube izvođenjem smrtonosnih napada na nekom mestu van svoje kontrole.

Proteklih nekoliko nedelja ISIS je izveo napada u Bagdadu, Damasku, Homsu, Tunisu i preuzeo odgovornost za onaj u centru Istanbula. Svi ovi napadi zajedno usmtrili su stotine ljudi.

Kako bi izveo svoja smrtnosna dela, ISIS je regrutovao nemali broj Evropljana u svoju međunarodnu jedinciu koja broji oko 11.000 ljudi, prema podacima Međunardonog centra za radikalne studije u Londonu. ISIS je tako regrutovao najveći broj ljudi iz Belgije po glavi stanovnika nego bilo koja druga evropska zemlja.

Tomas Heghamer, ekspert za terorizam, kaže da Evropa predstavlja “kopleksan pejzaž” za pretnje džihadista.

- Povratnike je potencijalno lakše pronaći, ali oni udaraju jače ukoliko ih ne nađete. Imate simpatizere koji generalno ne izvršavaju smrtonosne napade, ali ih je jako teško pronaći. A onda sa strane imate i Al Kaidu. U pitanju su različite vrste pretnji - kaže Heghamer.

Pročitajte još

Novembarski napadi na Pariz, najupadljiviji primer pre jučerašnjih u orkestriranom teroru po Evropi, pružili su na uvid novi nivo sofisticiranosti: prema zvaničnim dokumentima u koje je Njujork tajms imao uvid, napadači pribegavaju ekstremnim merama kako bi sakrili svoje komunikacione kanale, sami prave eksplozive i izvode napade na nekoliko mesta istovremeno. Osumnjičeni organizator napada u Parizu, Abdelhamid Abaud se pridružio ISIS pre povratka u Evropu.

Napadi se događaju onda kada ISIS kontinuirano gubi teritoriju u samoproglašenom kalifatu. Iako i dalje drže kontrolu nad Mosulom, drugim najvećim iračkim gradom, veličina njihove teritorije u Iraku i Siriji smanjila se za 14 procenata.

ISIS je u decembru izgubio bitku za irački grad Ramadi od državne vojske potpomognute američkom koalicijom.

Mesec dana ranije, Kurdi i druge snage preuzele su grad Sinjar čime su prekinuli kanal snabdevanja do Sirije. U samoj Siriji, ISIS je čak izgubio i komandne centre u Raki, prestonici kalifata.

Pročitajte još

Ipak, jučerašnji napadi na Brisel su nam pokazali da su njihove ambicije i apetiti ostali netaknuti i da su njihovi evropski borci na nogama i spremni za napad.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.