ZAUSTAVITE BRUTALNA UBISTVA Evropski parlament pozvao na prestanak progona albino ljudi

Izvor: Blic, 07.Jul.2016, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAUSTAVITE BRUTALNA UBISTVA Evropski parlament pozvao na prestanak progona albino ljudi

Evropski parlament pozvao je danas afričke zemlje da kažnjavaju one koji iz sujeverja progone i ubijaju pripadnike albino populacije i da rade na podizanju svesti stanovništva kako bi se ta praksa zaustavila.

Albino osobe, koje pate od genetskog nedostatka pigmenta melanina u organizmu, u mnogim zemljama podsaharske Afrike žrtve su napada i ubistava, a njihovi grobovi se skrnave zbog verovanja da napici i amajlije od delova njihovih tela donose sreću i bogatstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
TUŽNA SUDBINA "BELIH LJUDI" Albino deci seku udove, genitalije i uši zbog magijskih rituala

Situacija je posebno kritična u Malaviju, gde albino populacija broji između 7.000 i 10.000 ljudi, a od novembra 2014. godine zabeleženo je 69 napada na njih, od čega 18 ubistava.

Nevladina organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel (Amnesty International) upozorila je u svom izveštaju početkom juna na "talas brutalnih napada bez presedana" na albino populaciju u Malaviju, gde su samo u aprilu ubijene četiri takve osobe.

Evropski parlament usvojio je danas u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da su albino osobe žrtve diskriminacije, uvreda, silovanja, ubistava i sakaćenja i da je prošle godine u 25 afričkih zemalja napadnuto njih 448.

Rezolucijom se takođe osuđuje odsustvo reakcije država na takve slučajeve, a vlasti pozivaju da počnu kažnjavanje izvršilaca zločina.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je tokom rasprave u Evropskom parlamentu da slični problemi postoje i u Burundiju i Mozambiku i pozvala vlade tih zemalja da rade na podizanju svesti stanovništva o albinizmu kako bi se zaustavila diskriminacija takvih osoba.

Kanadska nevladina organizacija "Pod istim suncem" (Under The Same Sun) navela je u svom izveštaju od 2. juna da je u poslednjih nekoliko godina ubijeno 178 albino ljudi u 26 zemalja Afrike, među kojima su Tanzanija, DR Kongo, Burundi, Malavi i Obala Slonovače.

Vlada Malavija, u cilju zaštite albino populacije, zabranila je početkom juna nadrilekarstvo i vršenje magijskih obreda.

Albinizam je genetska nasledna nesposobnost organizma da stvara pigment melanin i manifestuje se potpunim ili delimičnim odsustvom pigmentacije kože, kose i očiju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Evropski parlament pozvao na prestanak progona albino populacije u Africi

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jul.2016

Evropski parlament pozvao je danas afričke zemlje da kažnjavaju one koji iz sujeverja progone i ubijaju pripadnike albino populacije i da rade na podizanju svesti stanovništva kako bi se ta praksa zaustavila...Albino osobe, koje pate od genetskog nedostatka pigmenta melanina u organizmu, u mnogim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.