Vurus Zika se rapidno širi

Izvor: VOA, 31.Jan.2016, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vurus Zika se rapidno širi

Virus Zika se rapidno širi Latinskom Amerikom i azijske vlade su izdale upozorenja u pokušaju da ograniče tu bolest koju prenose komarci.

Zdravstveni stručnjaci u nekoliko azijskih zemalja su savetovali putnike, posebno trudnice, da izbegavaju putovanja  u Centralnu i Južnu Ameriku.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da bi Zika virus mogao da inficira čak četiri miliona ljudi. Taj virus se preliminarno vezuje za 4.000 slučajeva mikrocefalije u Brazilu, što znači da se bebe zaraženih trudnica radjaju sa abnormalno malim glavama i mozgovima.

Naučnici ukazuju da bi moglo da potraje godinama da se razvije vakcina protiv virusa Zika.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Zika virus opasniji od ebole?

Izvor: RTS, 31.Jan.2016

Virus Zika mogao bi da bude veća pretnja globalnom zdravlju nego epidemija ebole koja je odnela više od 11.000 života, smatraju stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije koji bi sutra trebalo da se sastanu. . Na sastanku...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.