Izvor: N1 televizija, 18.Dec.2017, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučiću mediji posvetili 18 sati i 47 minuta, pozitivno 90%

Kako se građani u Srbiji obaveštavaju o aktuelnostima? Televizijski dnevnici su u Srbiji pet puta zastupljeniji od dnevne štampe i nedeljnika, pokazalo je istraživanje Biroa za društvena istraživanja. Ali, mediji u Srbiji, dodaju, ne služe interesima građana, već političkih struktura, gde dominira ličnost Aleksandra Vučića.

Izvor: N1

Iako se često žali na negativan tretman u medjima, Aleksandar Vučić u njima i dalje suvereno vlada. To pokazuje više od >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 90% pozitivnog tona u 18 sati i 47 minuta posvećenog mu vremena, za tri meseca rada televizija sa nacionalnom pokrivenošću i N1.

"To bi, radi slikovitosti, bilo kao da 37 dana svaki dan gledate dnevnik od pola sata u kome bi prisutan bio samo gospodin Vučić", objašnjava istraživač BIRODI-ja Radule Perović.

Od toga, kažu u BIRODI-ju, "deset sati hvalospeva" na Pinku, televiziji koja je Vučićevim političkim protivnicima posvetila drugačiji ton i neuporedivo manje vremena. Saši Jankoviću 66% negativnog izveštavanja u 45 minuta, a Draganu Đilasu 84% negativnog tona u samo 20 minuta. I za taj fenomen istraživači nude zanimljiva poređenja.

"Akteri koji su se ticali osumnjičenih za određene zločine ili su u sudskim procesima predstavljeni u negativnoj konotaciji sa 38%", kaže Radule Petrović.

"Prosto imate jedan dirigovani haos, jedno zarobljavanje u kojima mediji postaju sredstvo propagande i odmazde", rekao je istraživač BIRODI-ja Zoran Gavrilović.

Predsednik, koji je u medijima višestruko prisutniji od premijerke, sa njom deli fokusiranost na ekonomska pitanja.

"Očekivalo bi se da će se on prevashodno baviti geopolitičkim i spoljnopolitičkim aktivnostima, ali vidimo da to nije slučaj", kaže istraživač Dražen Pavlica.

Istraživanje je pokazalo i to da je oko 70% građana apolitično i da od medija ne dobijaju ono što im je potrebno, ali je četvrtina ipak spremna da finansira medije iz svog džepa. Sve rezultate istraživanja BIRODI je učinio dostupnim kroz bazu podataka na svom sajtu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

BIRODI: Mediji ne služe građanima, već političkim strukturama

Izvor: N1 televizija, 18.Dec.2017

Televizijski dnevnici su u Srbiji pet puta zastupljeniji od dnevne štampe i nedeljnika, pokazalo je istraživanje Biroa za društvena istraživanja. Ali, mediji u Srbiji, dodaju, ne služe interesima građana, već političkih struktura, gde dominira ličnost Aleksandra Vučića...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.