Vučić na Samitu za demokratiiju poručio da je Srbija dosledan partner SAD

Izvor: VOA, 09.Dec.2021, 19:03

Vučić na Samitu za demokratiiju poručio da je Srbija dosledan partner SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prvog dana Samita za demokratiju koji, u onlajn formi, organizuje američki predsednik Džo Bajden, i na kojem učestvuje više od 100 zemalja. Vučić je istakao da je Srbija dosledan partner SAD i da je značajno što su SAD organizovale takav skup u vreme kada se govori o krizi demokratskih vrednosti. Bajden je na otvaranju samita poručio da je globalni pad demokratskih institucija alarmantan i pozvao zemlje učesnice da udvostruče napore u borbi za jačanje demokratije. Samit je delimično i u senci pozvanih zemalja od kojih nisu sve demokratske. Srbija je u izveštaju Fridom hausa ocenjena kao delimično slobodna zemlja i "hibridni režim". Predsednik Vučić je preneo da je Srbija "posvećena u borbi za jačanje ljudskih prava i fokusirana na konkretne rezultate u toj oblasti", prenosi Fonet. On je rekao da Srbija ostaje posvećena evropskom putu što uključuje usvajanje najboljih evropskih praksi i primera u oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije.  "Pripremamo se za izbore na proleće kako bismo bili sigurni da se čuje glas svih građana", zaključio je Vučić. Osvrnuo se na odnose u regionu rekavši da je Srbija u prethodnom periodu posvetila posebnu pažnju najboljoj mogućoj saradnju u regionu, inicirajući projekat Otvoreni Balkan.  On je napomenuo da je Srbija lider u regionu kada je u pitanju ravnopravnost, navodi Fonet.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Vučić na Samitu za demokratiju: Srbija spremna da bude pouzdan partner SAD

Izvor: Beta, 09.Dec.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Samitu za demokratiju da je Srbija je spremna da bude pouzdan partner SAD u naporima za jačanje demokratije.Na onlajn Samitu za demokratiju, u organizaciji američkog predsednika Džozefa Bajdena, Vučić je u unapred snimljenoj video poruci rekao...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.