Vrhovni sud podržao Trampa: Stop transrodnim osobama

Izvor: RTS, 23.Jan.2019, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud podržao Trampa: Stop transrodnim osobama

Vrhovni sud SAD odlučio je da zabrana transrodnim osobama da služe vojsku može da stupi na snagu.
Tu restrikciju donela je Trampova administracija 2017. godine, ali se do sada nije sprovodila jer su je osporavali niži sudovi, prenosi Glas Amerike.

Vrhovni sud je, većinom od pet konzervativnih sudija, odlučio da može da se primenjuje, iako legalnost te zabrane nastavlja da se preispituje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na nižim sudovima.
Pravni zastupnici transrodnih osoba koje su u vojsci ili žele da joj se priključe osudili su ovakvu odluku suda i naveli da "transrodne osobe verno služe vojsci koja im još jednom uskraćuje podršku".
Kako se navodi, zabrana transrodnim osobama da služe vojsku postojala je i ranije, ali ju je bivši predsednik Barak Obama ukinuo.
Trampova administracija ju je ponovo vratila uz obrazloženje da su za transrodne vojnike "veliki medicinski troškovi".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.